Kako vežbanje pretvoriti u naviku?

Izvor: S media, 07.Sep.2010, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako vežbanje pretvoriti u naviku?

Priznajte, koliko već dugo razmišljate o bavljenju sportu, ali nikako da započnete? Šta vas sprečava da se bacite u realizaciju? Kao i uvek, sve je u glavi, pa je dobro da se pre vežbanja pozabavite prvo tim delom tela.

Sport je stvar navike. Dok ne postane vaša rutina, izazivaće vam dosta problema. Uvek će te negodovati, biće vam teško da krenete i nastojaćete da izbegnete vežbanje po svaku cenu. Ono što vas blokira je vaša glava pa je prvi korak pozabaviti se s >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << njom. Evo što sve trebate da učinite kako biste konačno počeli s vežbanjem i doveli telo u zavidnu formu.

Postavite cilj

Važno je da sami prema sebi ne budete previše zahtevni i da cilj napišete na papir. Drugim rečima, postavite sebi realan cilj, na primer, svakodnevno vežbanje u trajanju 15 minuta. Mora da bude ono što možete da ispunite kako se kasnije ne biste osećali loše. Odredite i vremensko razdoblje, na primer, tri meseca. Budite konkretni i napišite tačno šta će te raditi – trčanje, plivanje ili bilo šta drugo. Ako niste konkretni, lako ćete izgubiti iz vida šta treba da radite. Cilj mora biti merljiv, jer će te na taj način sami videti napredak, a to je najbolja motivacija na svetu.

Dugoročna aktivnost

Svakoj je aktivnosti da postane navika potrebno vreme. Isto je i sa sportom, pa je morate učiniti dugoročnom, odnosno stalnom aktivnošću. Nije dovoljno da se bavite samo mesec dana i onda stanete. Što je duže u vašem životu, sve više će srastati s vama i nakon nekog vremena postaće rutina o kojoj uopšte više nećete razmišljati nego će te samo raditi.

Dodatna motivacija

Ako sve navedeno nije dovoljno da vas motiviše, moraćete pronaći nove načine motivacije. Razmislite zašto uopšte želite da vežbate, šta vam je važno i koji su vam ciljevi. Pre početka sporta morate se na neki način dogovoriti sami sa sobom. To je prvi i najvažniji korak, a drugi je odlazak u teretanu. Budite uporni, ali i nežni prema sebi i uspeh neće izostati.

Izvor: tportal.hr

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.