Kako se pravi česnica

Izvor: Mondo, 02.Jan.2019, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se pravi česnica

Česnica se tradicionalno priprema za Božić, a evo i kako da je napravite.

Česnica je obredni hleb koji se sprema na različite načine, u zavisnosti od toga u kom delu Srbije živite, kakva je vaša porodična tradicija i kakvu česnicu najviše volite. Evo jednog od recepata za pripremu česnice koji možete da probate.

Sastojci:

Kilogram brašna

Pola litra mleka

100 grama putera

Pola kockice kvasca

Kašičica >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i po soli

Kašičica šećera

Dva žumanca

Priprema:

Najpre u mleko stavite kašiku brašna, šećer i kvasac i sačekajte da kvasac nadođe. U ostatak brašna stavite so, puter isečen na listiće, žumance, ostatak mleka i na kraju dodajte kvasac koji je nadošao.

Sve sastojke dobro izmešajte dok testo ne postane glatko, prekrijte ga krpom i ostavite oko sat vremena da nadođe. Zatim ga premesite još jednom i oblikujte kako želite, a česnica se najčešće pravi okrugla.

Od mase testa odvojite jedan deo od kojeg ćete napaviti pletenicu kojom ćete da oivičite pogaču. Pletenicu ćete napraviti tako što ćete komad testa preseći na dve trake koje ćete trljati među dlanovima da ne bi bile pljosnate, a onda te dve trake upletite jednu sa drugom.

Pogaču možete i dodatno da ukrasite ako želite, mada to nije obavezno. Kada pogača izgleda onako kako želite, u nju dodajte novčić (i drvce, kukuruz, pasulj...), pa je stavite u podmazan pleh i premažite umućenim žumancetom.

Ostavite da naraste još oko pola sata, pa zatim stavite u rernu i pecite desetak minuta na 250 stepeni, a zatim smanjite rernu na 200 stepeni i pecite dok česnica ne dobije zlatnu boju.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.