Kako se Bil Gejts proveo u samovozećem automobilu u Londonskoj gužvi VIDEO

Izvor: B92, 02.Apr.2023, 15:12

Kako se Bil Gejts proveo u samovozećem automobilu u Londonskoj gužvi VIDEO

Gejts je nakon vožnje zaključio da će autonomna vozila promeniti prevoz isto tako drastično kao što je računar promenio kancelarijski rad.

Osnivač Majkrosofta je, najblaže rečeno, ostao iznenađen autonomnom vožnjom u praksi, kada je shvatio koliki su izazovi u stvaranju takvih sistema.

Dobio je priliku da se provoza u električnom Jaguaru I-Pace opremljenom sistemom autonomne vožnje koji potpisuje Wayve.

Pri tome, nisu koristili strogo kontrolisan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poligon za vožnju ovakvih automobila, već su se uhvatili u koštac sa saobraćajnim haosom Londona, koji pored gustog saobraćaja podrazumeva često i veoma uske puteve, brojne bicikliste, ali i poneka iznenađenja.

Osim toga, sistem koji razvija Wayve ne zasniva se na instrukcijama baziranim na mapama, već uči u realnom vremenu.

Upravo ta iznenađenja u saobraćaju koja se dešavaju u realnom vremenu zahtevaju brzu, pre svega optimalnu reakciju, a sudeći prema Gejtsovoj reakciji, ovaj sistem odlično ispunjava svoje zadatke.

Gejts je bio ponesen svojim iskustvom i zaključio da će "autonomna vozila promeniti prevoz isto tako drastično kao što je računar promenio kancelarijski rad".

Gejts je uveren da je hardver spreman, a preostaje samo da prilagodi softver. I to je preko potrebno, jer je i tokom njegove vožnje u Jaguaru reakcija tzv "bezbednosnog vozača" bila neophodna.

On smatra da najpre treba automatizovati specijalizovana vozila, poput dostavnih ili taksija, a putničke automobile na samom kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.