Kako preživeti razvod roditelja

Izvor: Prva.rs, 11.Feb.2014, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako preživeti razvod roditelja

No šta ako trzavice između mame i tate postanu previše česte?  Vikanje, galama, razbijanje stvari u domaćinstvu… Tada se možda razvod ne čini kao loša ideja? Iako ti možda ovo zvuči grubo, ali činjenica je da niko ne može biti srećan u takvoj atmosferi.
Kada roditelji odluče da se razvedu najčešće govore „da ćeš razumeti kada odrasteš“. Možda su u pravu, ali ko će to dočekati?
Ono što ti moraš znati je da ti nisi kriv/a za njihov rastanak i da ne postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << način na koji si ti to mogao/la da sprečiš. Iako su oni tvoji mama i tata, oni su pre svega odrasli ljudi koji svoje odluke donose samostalno.
Pripremi se za promene
Razvod nosi sa sobom mnogo promena, a jedna od njih je život samo sa jednim roditeljem. To nikako ne znači da drugog roditelja neće biti u tvom životu. S njim češ provoditi posebno vreme, samo što nećete svi više živeti pod istim krovom.
Iako ti se može činiti da su prelako odustali jedno od drugog ili da je jedan od njih kriv za razvod – pokušaj da se ne ljutiš na njih. Trenuci razvoda spadaju u najstresnije životne situacije pa budi blag/a prema njima, međusobno okrivljavanje nikome neće pomoći. To naravno ne znači da ih ne možeš direktno i otvoreno pitati sve što te zanima.
Ni neprekidno pitanje „Zašto, zašto, zašto“ neće ti pomoći. Ponekad se stvari u životu ne odviju na način na koji bismo želeli.  Tvoji roditelji sigurno nisu planirali da se tako nešto desi.
Ako imaš braću ili sestre, razgovaraj s njima o tome. Ako nemaš, probaj da porazgovaraš sa psihologom ili nekom osobom u koju imaš poverenja. Ponekad je potrebno izbaciti sve iz sebe, čuti koristan savet ili samo olakšati dušu.
Zapamti da te roditelji, bez obzira na sve, vole! Iako su možda smušeni, nervozni ili nesretni zbog razvoda – proći će. Čak i ako ne pokazuju ljubav u tim trenucima, ona je prema tebi bezuslovna.
I zadnja stvar koju moraš imati na umu jeste da imaš dva normalna i zdrava roditelja koji te vole i brinu o tebi, bez obzira što su odlučili da se rastanu. Mnogo dece nije imalo priliku da upozna oba svoja roditelja, nisu brinuli o njima, a neki su doživeli prave trauma jer su bili izloženi fizičkom nasilju.
Iako, kada zamišljamo srećnu porodicu, u glavi imamo sliku nasmejanih roditelja sa decom okupljenim za stolom, ali prizor ne mora nužno biti takav. „Sreća“ je relativna stvar i ona je u krajnjem slučaju stvar izbora.  Zato glavu gore, nasmeši se i seti da će sve ovo jednom biti ružna uspomena.
Izvor:teen 385

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.