Kako možemo izbeći opterećujuće osobe?

Izvor: Story, 27.Sep.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako možemo izbeći opterećujuće osobe?

Postoje ljudi koji su po svojoj prirodi teški i s kojima teško izlazimo na kraj, naročito su kompleksni odnosi sa članovima porodice, a kako pametno možemo izaći iz takve situacije, objašnjava naš stručni saradnik

Foto: Shutterstock, Story press

Često se dešava da u životu ostvarujemo svakodnevne kontakte sa osobama čije nas ponašanje u velikoj meri opterećuje i iritira. Naprosto nismo bili u mogućnosti da biramo da li ćemo se s njima sresti, komunicirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << i imati bilo kakvu interakciju. Na primer, to je slučaj sa članovima bliže ili šire familije, šefom na poslu, saradnicima, klijentima, komšijama i slično. Naročito su kompleksni odnosi sa članovima porodice koji su, po pravilu, emotivno obojeni, složeni i ambivalentni. Ambivalentnost podrazumeva da u isto vreme osećamo privlačnost i odbojnost prema nekoj osobi i imamo pomešane emocije. Takođe, opterećujuće su i sve one osobe s kojima smo se nekad posvađali, čije ponašanje nas je povredilo, izneverilo i slično, a kada pomislimo na njih, osećamo neko kuvanje u stomaku ili drugi negativni naboj. Takvi odnosi predstavljaju jednu vrstu nezavršenog posla u nama samima. Neke od tih osoba nismo sreli godinama i više nam ništa ne znače, ali nezavršene veze ostale su u nama samima kao opterećujući balast prošlosti.

Piše: dr Vladimir Mišić, psiholog www.vaspsiholog.com

KAKO MOŽEMO DA SE ZAŠTITIMO?

Opterećujući odnosi su oni u kojima preovladava neiskrenost, manipulisanje, emotivno ucenjivanje, nepoštovanje granica, agresivnost i slično. Mnogi od nas često se povlače i izbegavaju agresivne, hostilne, manipulativne i narcisoidne osobe. Ali, čak i kad nismo više u direktnom odnosu s njima, veza ne mora da bude raskinuta. Sama pomisao na takvu osobu može izazivati negativne emocije poput besa, ogorčenosti, prezira, krivice, ljutnje, stida i slično. Dokle god osećamo negativni naboj, kada je reč o tim osobama, nismo se oslobodili od njih niti smo raskinuli povezanost.

NA KOJI NAČIN TREBA RASKINUTI ŠTETNE POVEZANOSTI?

Kao odgovor na ovo pitanje, potrebne su pre svega dve stvari:

1. Treba doneti svesnu odluku da je dobro raskinuti štetnu povezanost.

2. Moramo odustati od svakog očekivanja u vezi s tom osobom. Dokle god od nje nešto očekujemo ili zahtevamo, postoji povezanost.

Kada odustanemo od svih očekivanja i zahteva, vezanosti više nema. Očekivanja prema nekome su uvek moja i ne pripadaju toj osobi. Stoga ja mogu odustati od mojih očekivanja. Često su očekivanja koja imamo prema drugim ljudima krajnje nerealistična, odraz naše sebičnosti pa su stoga izvor ljutnje, gneva i razočaranja kada osoba ne postupa u skladu sa njima. Očekivanja prema drugima mogu podrazumevati nešto što želimo da dobijemo od drugih, mada očekivanja mogu biti i vezana za osvetu, pokajanje osobe koje nam je nanela zlo, očekivanje da se osoba promeni, izvini, zavoli nas i slično. Dodatni problem može ležati i u tome što su mnoga naša očekivanja implicitna, neizrečena, skrivena, polusvesna. Zato ih treba osvestiti, eksplicirati i iskomunicirati samom sebi. Ali, čak i u slučaju skrivenih očekivanja, ona oblikuju naše emocionalne reakcije i ponašanja prema drugima, sebi i svetu uopšte.

ZABLUDE I OČEKIVANJA

Prvi korak jeste da osvestimo ta očekivanja, a drugi da ih svesno odbacimo. U te svrhe konstruisao sam jednu jednostavnu tehniku koju možete koristiti sami sa sobom.

Tehnika podrazumeva sledeće korake:

1. Identifikujte osobu s kojom imate opterećujući odnos i želite da raskinete vezanost.

2. Zamislite je kako stoji ispred vas i vi gledate direktno u nju. Dok to činite, pitajte iskreno sebe: Šta očekujem od ove osobe? Zapišite saznanje do kojeg ste došli.

3. Kada ste postali svesni tog očekivanja, izgovorite ga u sebi kao da se u mašti obraćate baš toj osobi. Očekujem od tebe da…

4. Konstatujte šta se dešava kada ste to učinili. Da li osećate neki negativan naboj kada to govorite ili nakon što ste to rekli?

5. Osetite taj naboj, prihvatite ga, udahnite sporo i duboko pa zatim izdahnite isto tako sporo i do kraja. Prihvatite svaki sadržaj koji se javlja u vašoj svesti bez cenzure. Sadržaji mogu biti slike, misli, emocije ili telesne senzacije.

6. Prihvatite ih bez obzira na to da li se odnose na prošlost, sadašnjost ili hipotetičku budućnost. To nema veze jer sve što osećate, mislite ili zamišljate uvek se dešava isključivo sada i ovde.

7. Sada zamislite da se opet u mašti obraćate toj osobi i sada joj saopštavate da više ništa ne očekujete od nje i kako ste odustali. To izgovorite direktno iz srca i zaista sebe ubedite u tako nešto. Obratite pažnju šta se sada dešava sa negativnim nabojem. Da li ga još ima ili je nestao? Prihvatite to, udahnite i izdahnite.

8. Primenite opisanu proceduru od 3. do 7. koraka onoliko puta koliko je potrebno da prođete kroz sva očekivanja koja ste identifikovali i potom otpustili. Ako ste uspeli, kada zamislite datu osobu više ne osećate baš nikakav naboj prema njoj. Ako nema naboja, nema ni vezanosti.

Na kraju, zamislite da u mašti zahvaljujete toj osobi na svemu što ste od nje naučili o sebi, drugima i svetu uopšte, poklonite joj se i pozdravite s njom.

Koje su dobrobiti od ove tehnike? Raskidanje vezanosti od osoba koje vas opterećuju učiniće:

1. Da osećate mnogo manje negativnog naboja prema drugima i sebi

2. Da više ne budete pasivna žrtva koja nema kontrolu nad svojim emocionalnim reakcijama

3. Da pojačate svoj uvid o tome kako ste vi odgovorni što su odnosi s nekim ljudima postali opterećujući za vas, čime ćete dodatno pojačati osećaj samokontrole

4. Više ćete voleti i poštovati sebe

5. Nećete se prekomerno zadržavati u odnosima koji vam ne prijaju,

imaćete realističniji odnos prema sebi i drugima

PRAKTIČNA PRIMENA

Za početak, odaberite jednu osobu s kojom ste imali loše odnose u prošlosti ili bliskoj sadašnjosti i kada na nju pomislite, osećate nešto negativno. Ne morate početi od onih s kojima imate najkomplikovaniji ili najgori odnos, takve ostavite za kasnije kada savladate tehniku. Čim uradite jedan uspešan proces, učinite to i sa drugim osobama. Jedan odnos, jedan proces. Nemojte da preterujete sa primenom tehnike u kratkom vremenskom intervalu jer nije poenta da se preforsirate i na kraju odustanete. Počnite kada vama to odgovara.

Priredila: Ksenija Konić

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.