Kako izračunati koliko vam goriva ostaje na rezervi

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 15:39

Kako izračunati koliko vam goriva ostaje "na rezervi"

Nekim automobilima ćete na rezervi preći više od 70 km, drugim manje od 40 km, a sve zavisi od vašeg stila vožnje, kao i da li vozite gradom ili auto-putem...

Ako se upali žuta lampica na instrument tabli, što sugeriše da je vaše vozilo "na rezervi", neki vozači će uspaničiti, a neki će iskusno potrošiti i poslednju kap goriva iz rezervoara, što se ne preporučuje jer česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe za gorivo (nije podmazana kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi trebalo), i filtera goriva, u koji mogu ući sitne nečistoće ili talog sa dna rezervoara.

Ali eto, ima još onih koji ne odustaju od opasnog života, na ivici da se upali žuta lampica i dalje toče gorivo za jednu crvenu. Ipak, treba biti iskren i reći da ne živimo u ekonomskom izobilju, pa mnogi od nas godinama nisu napunili rezervoar do vrha. Koliko daleko auto može ići na rezervi?

Postoji mnogo merenja i istraživanja, ali samo vi znate koliko prosečno troši vaš automobil, a to je najvažniji podatak. Pretpostavlja se da je u rezervi ostalo oko 5 litara goriva, ali ćete na najjednostavniji način dobiti tačnu količinu.

Kada se rezerva aktivira, odmah idite na benzinsku pumpu, uložite malo više novca i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta rezervoara goriva u fabričkim podacima (npr. 55 minus 49). Dobijate preostalu količinu goriva u rezervoaru nakon što se lampica upali. Pogledajte prosečnu potrošnju i uporedite je sa količinom goriva koja je ostala u rezervoaru, piše Revijahak.

Nekim vozilima ćete na rezervi preći više od 70 km, drugima manje od 40 km, a sve zavisi od vašeg stila vožnje, da li vozite gradom ili auto-putem, gde se troši više goriva ili na putevima sa ograničenjem od 80 km/h gde ćete biti najekonomičniji.

Međutim, zbog vašeg mira i bezbednosti, uvek je dobro znati koliko je goriva ostalo u rezervoaru nakon što se upali žuta lampica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.