Izvor: Luftika.rs, 23.Feb.2024, 14:17

Kako izjaviti saučešće: Izbegnite otrcane fraze koje samo produbljuju bol

Smrt i sahrane, same su po sebi bolne i teške, a mnogi imaju problem sa načinom kako izjaviti saučešće.
“Primi moje saučešće” na našim prostorima je najčešći način izjavljivanja saosećanja i žalosti usled nečijeg gubitka.
Nakon toga nastane muk i tuga preplavi sve koji se tu nađu. Pri bojazni ste šta dalje da kažete osobi koja je izgubila nekog sebi dragog, a da je pritom dodatno ne ražalostite ili uvredite?
Suzan Aleksander, stručnjak za odnose, za Your >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Tango, savetovala je kako na različite načine možete nekome da izjavite saučešće – bez nepotrebnih reči i klišea.
Za početak, možete da se osvrnete na zajedničke momente i sećanja preminule osobe, piše Kurir.
Podsetite ožalošćenog na omiljene trenutke sa preminulom osobom, to će je “vratiti” na srećna vremena. Takođe, mnogo je važnije slušanje od pričanja.
Pružite drugoj strani osobu (sebe) koja će da je sasluša i razume. Budite spremni da pomognete, savetuje Suzan, pogotovo u teškim trenucima.
Šta bi trebalo da kažete osobi koja je izgubila nekog? “Žao mi je zbog tvog gubitka.” “Uvek sam tu da te saslušam i pričam s tobom ako ti je potrebna priča.” “Razumem te kako se osećaš sada i nijedna reč ne može da zameni bol.” “Tu sam ovih dana za tebe.” “Tu sam šta god ti je potrebno.” Šta ne bi trebalo da kažete osobi koja je izgubila nekog? “Imajte na umu da ne morate da popravljate situaciju ili da joj dajete smisao, niti da pokušavate da uporedite tugu osobe sa svojom. Ne pravite pretpostavke o preminuloj osobi”, savetovala je Suzan
* “Sve se dešava sa razlogom.” “On/ona je na boljem mestu.” “Nemoj da plačeš.” “On/ona više ne pati.” “Budi zahvalan/na što si živ/a.” Najbizarnije smrti u Srbiji: Na Jovana pala žica, Tomislav upao u septičku jamu, policajca izdalo srce tokom vrele akcije
Izvor: Mondo

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.