Kako da spremite prokelj, a da bude jestiv

Izvor: Mondo, 27.Okt.2017, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da spremite prokelj, a da bude jestiv

Šta god radili, nemojte ga kuvati.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Prokelj ima lošu reputaciju.

Verovali ili ne, ima ljudi koji vuku tolike traume iz detinjstva, jer su ih terali da jedu kuvani prokelj (koji smrdi na prljave čarape, sticajem okolnosti, uvek tako smrdi kad ga kuvate), da su se zakleli da njihova deca jednog dana neće znati ni da postoji prokelj.

Ali, nije prokelj kriv. U stvari, kad su pripremljene na pravi način, ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kompaktne, lisnate loptice mogu da budu i vrlo ukusne. Obratite pažnju: pripremljen na pravi način!

Ako ste prokelj jeli samo kuvan, ili pripremljen na pari, lako je moguće da ne možete očima da ga vidite. Ipak, šteta je da ovo zdravo povrće izbacite iz upotrebe. Evo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da prokelj konačno pripremite tako da bude ne samo jestiv, već i lepog ukusa.

Uvek kupite svež prokelj

Prokelj u frižideru može da "preživi" desetak dana, tako da ima smisla da uvek kupujete svež. Obratite pažnju na izgled, "glavičice" treba da budu kompaktne, čvrste i "žive" zelene boje. Sitniji prokelj je slađi, krupniji nešto gorči i ima ukus sličan kupusu.

Izmasirajte ga

Ako planirate da prokelj jedete svež, u salati recimo, prvo ga "izmasirajte" uljem. Ozbiljno. To će omekšati listiće na isti način kao kuvanje, ali će oni ostati ukusniji.

Pecite ga

Ovo je verovatno najlakši i najbolji način da spremite prokelj. Prvo odsecite onaj zadebljali deo na dnu svake glavice, skinite nekoliko listića spolja, pošto su oni obično tvrđi, a zatim glavice presecite na pola. Stavite ih u tepsiju, prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene (najmanje 15 minuta).

Tako će biti "krckavi" spolja, meki iznutra i promeniće mišljenje svih onih kojima je muka ako samo pomisle na prokelj.

Nemojte ga kuvati

Nikad. Stvarno nikad. Em će biti odvratnog ukusa, em će vam se grozan smrad uvući u svaku poru, u stan i u vaše sećanje. Ne kuvajte prokelj.

A sad, kad smo to raščistili, evo jednog stvarno dobrog recepta koji uključuje i prokelj:

Karbonara sa slaninom, jajima i prokeljom (za 4 osobe)

Sastojci:

12 šnita slanine iseckane na kockice

2 šolje prokelja, grubo naseckanog

1/2 kašičice bibra

4 čena belog luka, zgnječena

oko 250 grama testenine

3 krupnija jaja

1 1/2 šolja sveže narendanog parmezana

Priprema:

Veći i dublji tiganj zagrejte na srednju temperaturu i dodajte kockice slanine. Pržite dok ne postane "krckava". U isto vreme, skuvajte testeninu u drugoj šerpi.

Kad se ispeče, slaninu izvadite i stavite na papirni ubrus, tako da se oslobodi viška masnoće. Polovinu masti koja je preostala od slanine odvojite, iskoristićete je kasnije.

Dodajte prokelj u tiganj, začinite biberom i propržite 6 do 8 minuta, povremeno mešajući, a zatim dodajte beli luk i propržite još minut.

Zatim izvadite prokelj iz tiganja, stavite ga u činiju.

Jaja i izrendani parmezan promešajte tako da dobijete ujednačenu smesu. Zatim u tiganj vratite onu masnoću koju ste odvojili, sipajte testeninu i dobro promešajte. Tiganj pomerite sa šporeta, dodajte smesu jaja i parmezana i mešajte brzo i ujednačeno tri, četiri minuta, tako da dobijete kremasti sos.

Remove the brussels and place them in a bowl off to the side. Dodajte slaninicu i prokelj.

Pospite rendanim parmezanom i uživajte.

San svake majke - dete koje jede prokelj

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.