Kako da skinete fleke od čaja

Izvor: Mondo, 23.Apr.2018, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da skinete fleke od čaja

Čaj je veoma zdrav, ali i pomalo "nezgodan" ako ga negde prospete jer ostaju fleke. Ali, postoji jednostavno rešenje.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Eksperti za čišćenje otkrili su kako da uklonite fleke od čaja sa različitih površina u kući, a tajna je uglavnom, u sodi bikarboni.

Šolje i kašičice

Ako ih ne perete u mašini za sudove, vaše šolje i kašičice će, sasvim izvesno, imati braonkaste fleke od čaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koje će se pojaviti vremenom. Ali, možete lako da ih uklonite uz pomoć sode bikarbone.

Pomešajte dve kašičice sode bikarbone sa malo vode, da dobijete izgled paste. Zatim ovu mešavinu nanesite na fleke na šoljama, kašičicama ili nekom drugom posuđu i istrljajte krpicom.

Ukoliko pri ruci nemate sodu bikarbonu, možete da uklonite fleke tako što ćete krpicu nakvasiti sirćetom, na nju naneti malo soli, a zatim istrljati posuđe.

Da biste izbegli da se flekice opet pojave, važno je da isperete šolju odmah nakon što popijete čaj, čak i ako nemate vremena da je dobro operete.

Tepih

Ako vam se desi da prospete čaj na tepih, prvo suvom krpom pokupite tečnosti koliko možete, a zatim nanesite malo deterdženta za veš ili neko sredstvo za uklanjanje fleka.

Druga opcija je da probate da na vlažan tepih stavite sodu bikarbonu i ostavite dvadesetak minuta da deluje.

Odeća

Da biste uklonili fleke od čaja sa odeće, najpre ubrusom pokupite tečnost, a zatim na mokru krpu nanesite malo soli i istrljajte uflekano mesto na odeći.

Radne površine

Ako odmah obrišete prosuti čaj sa radne površine, sve su šanse da fleke neće ni ostati. Međutim, ako vam kapne čaj na radnu površinu, a da to niste ni primetili, fleke ćete skinuti pastom napravljenom od sode bikarbone i paste (dve kašičice sode bikarbone i malo vode).

Pored toga, možete da rasečete limun na pola i da na njega sipate so, a onda izribate drvenu površinu ili laminat na mestu gde imate fleku od čaja.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.