Kako da sebi olakšate one dane u mesecu?

Izvor: Story, 08.Feb.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da sebi olakšate one dane u mesecu?

Zabluda je da menstrualne bolove ne treba lečiti. Naša stručna saradnica objašnjava na to kako da promenom načina života olakšamo ove tegobe i šta u tome može da nam pomogne

Foto: Profimedia, Shutterstock

Postoje dani u mesecu kada je bol koji ih prati toliko jak da niste u stanju da mrdnete iz kreveta. To vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, često morate da izostanete s posla i samo vam je važno da takve tegobe što pre prestanu. Ako se svakog meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << osećate ovako za vreme ciklusa, to znači da patite od dismenoreje, što je stručan naziv za menstrualne bolove.

Piše: prim. dr Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije, akušerstva i endokrinologije u Domu zdravlja Dr Simo Milošević na Čukarici  

Šta treba da znate o menstrualnim bolovima?

Reč dysmenorrhoea je grčkog porekla (dis-bolno, men-mesečno, reja-teći) i znači otežan mesečni tok. Smatra se da polovina žena koje imaju menstruaciju pati od dismenoreje. Ona može da se javi u težem obliku i tada je ženi onemogućeno da normalno funkcioniše od jedan do tri dana mesečno. Dismenoreja najčešće prati ovulatorne cikluse. U najvećem broju slučajeva ne postoji organski uzrok ovakih tegoba i tada je reč o takozvanoj primarnoj dismenoreji koja se javlja od prvih menstruacija u životu. Grčeviti bolovi u donjem delu stomaka najčešće se manifestuju nekoliko dana uoči same menstruacije ili na samom početku. Oni se javljaju iznad stidne kosti i šire ka krstima. Mogu biti praćeni mukom, povraćanjem i glavoboljom. Kod nekih žena toliko su jaki da ih potpuno onesposobljavaju za rad i normalno funkcionisanje. Uzrok primarne dismenoreje jeste povećana proizvodnja endometrijalnih prostaglandina, koji dovode do nedostatka kiseonika u materici, ishemije i bola. Dokazano je povećano prisustvo prostaglandina u sekretornom endometrijumu koji je tipičan za ovulatorne cikluse. U anovulatornim ciklusima, to jest u odsustvu progesterona, nema povećane koncentracije endometrijalnih prostaglandina tako da je menstrualno krvarenje bezbolno. Među uzrocima, mogući su i oni  psihološke prirode.

Ako menstruacije kasnije tokom života postanu bolne, reč je o sekundarnoj dismenoreji. Najčešći uzrok je endometrioza, a može da se javi i zbog upale u maloj karlici, mioma, polipa, priraslica, anomalije materice, suženja cervikalnog kanala, ciste jajnika. Uzroci dismenoreje otkrivaju se ginekološkim pregledom, ultrazvukom, hormonskim analizama, laboratorijskim i mikrobiološkim pregledom, a nekad je neophodno uraditi histeroskopiju i laparoskopiju.

KAKO DA SEBI OLAKŠATE TEGOBE?

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) pomažu u otklanjanju bolova i grčeva, a lekar ili farmaceut mogu da vam preporuče neki od njih. Masaža koja opušta mišiće stomaka može dosta da pomogne. Preporučuje se izbegavanje pića koja sadrže kofein, pušenje i konzumiranje alkohola. Primećeno je da žene koje aktivno vežbaju imaju slabije menstrualne bolove. Kako bi se sprečila pojava grčeva preporučuje se, što je češće moguće, upražnjavanje fizičke aktivnosti.

DA LI JE SVEJEDNO KOJI LEK UZIMATE?

Svi lekovi koji se preporučuju u otklanjanju bola slične su efikasnosti, razlikuju se samo u vremenu koje je potrebno da bi oni počeli da deluju. Tokom bolnih menstruacija, glavna preokupacija  jeste da bol što pre nestane, kako bi žene mogle što pre da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima. Pri izboru medikamenta izuzetno je važna brzina njegovog dejstva i najčešće se  preporučuju oni koji deluju u što kraćem vremenskom intervalu. Na primer, ibuprofen se često koristi kod bolnih menstruacija, ali nisu svi lekovi koji ga sadrže brzog početnog dejstva. Ibuprofen u obliku lizinata, zbog svog farmaceutskog oblika, za kratko vreme prodire u krv i počinje da deluje brže. Ukoliko popijete ovaj lek čim osetite prve blage bolove, u najvećem broju slučajeva izbeći ćete ostajanje u krevetu celog dana.

Kejti Holms

Glumica Kejti Holms nedavno je govorila o tome kako je pre trudnoće imala probleme sa predmenstrualnim sindromom. Pomoću lekova i čajeva na prirodnoj bazi uspevala je da umiri nervozu  i nadimanje, a nakon što je rodila ćerku Suri ti simptomi počeli su da jenjavaju. Ipak, i danas kada oseti teskobu pre početka menstrualnog ciklusa, ublaži je adekvatnim medikamentima.

Priredila: Ksenija Konić

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.