Kako da se rešite stresa u vožnji

Izvor: Mondo, 28.Avg.2018, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se rešite stresa u vožnji

Donosimo vam savete kako da izbacite negativno raspoloženje pre početka vožnje

Foto: Guliver/Getty Images/iStock/bowie15

Jedna od bitnijih stvari koja nam "sreću kvari" jeste stres. Uzročnika ima mali milion, a ono što je važno jeste kako prepoznati da ste pod stresom, posebno u trenutku kada vam je potrebno da se koncentrišete na nešto bitno, poput vožnje.

Stručnjaci iz britanskog automobilskog instituta IAM savetuju da je veoma bitno biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za volanom relaksiran. Pre nego što pokušate da se rešite stresa, bitno ga je prepoznati.

Ovo su najčešći signali upozorenja na stres:

- Lako vas iznerviraju kolege, prijatelji ili porodica

- Osećate se odsutno, zaboravni ste i loše raspoloženi

- Imate opterećujuće misli

- Ne možete da se „isključite“

- Postajete tihi i povučeni

- Premalo ili previše jedete

- Više pušite, pijete alkohol ili uzimate psihoaktivne supstance

- Imate napetost u mišićima

- Imate glavobolje

- Osećate se bolesno

- Loše spavate i imate nesanice

- Češće se razboljevate

Ovako vam telo poručuje da ste pod stresomReči koje otkrivaju da ste pod stresom

Evo i saveta kako da izbacite negativno raspoloženje pre početka vožnje.

- Prošetajte nakratko oko bloka, duboko dišite i probajte se zaboravite na stresne situacije koje ste imali tog dana.

- Sačekajte dok se ne budete osećali mirno, sabrano i dovoljno dobro da počnete putovanje. Kako vožnja sama po sebi može biti stresna, posebno u špicevima. Ako ste već pod stresom, a bliže se "ti sati" sačekajte s vožnjom (ako ste u mogućnosti).

- Pre početka vožnje, koncentrišite se na dati trenutak uz duboko disanje. Ne morate biti spiritualista kako bi vam ovaj vid koncentracije i meditacije pomogao, jer svako može meditirati i na taj način izbaciti stres iz sebe. Ako niste upoznati sa meditacijom, ova aplikacija vam može pomoći - Headspace: Meditation & Mindfulness.

- Ukoliko zbog stresa imate glavobolje i mučninu, ove probleme morate smanjiti na najmanju moguću meru pre sedanja za volan. Pijte dosta vode i udišite svež vazduh.

- Kako biste rasteretili glavu zapišite listu stvari koje vas stresiraju i dajte sebi vremenski rok do kada ćete ih rešiti.

- Da li vam stres donosi probleme zavisnosti od alkohola, narkotika ili nikotina? Znajte da ove supstance mogu biti u vašem organizmu i kad krenete da vozite. Ukoliko se borite sa nekom vrstom zavisnosti, veoma je važno da zatražite stručnu pomoć.

- Ako vam stres uzrokuje problem sa spavanjem i nesanicom, obratite pažnju da nikad ne sedate za volan umorni. Ukoliko vam se prispava za volanom na autoputu, što pre nađite sigurno mesto da se odmorite – to ne sme biti zaustavna traka, već odmorište. Prema istraživanjima, usnulost za volanom je uzročnik gotovo 20 odsto saobraćajnih nesreća na glavnim putevima, zato nemojte voziti pospani.

- Ispričajte osobi od poverenja kako se osećate. Ponekad deljenje problema s voljenim osobama može u potpunosti da promeni stvari, a one čak mogu i da vam reše probleme. A postoji i izreka – problem podeljen, problem prepolovljen.

I ovi saveti vam mogu pomoći ako ste pod stresom

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.