Kako da postanete mentalno snažniji

Izvor: Mondo, 16.Okt.2017, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da postanete mentalno snažniji

Jednostavna promena u ponašanju može vam pomoći da se lakše suočavate sa svim onim što život nosi.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Ukoliko biste želeli da postanete mentalno i emocionalno snažniji, jedna od najefikasnijih strategija je da "prigrlite" osećaj neprijatnosti i naviknete se na njega.

Džoš Vajckin bio je šampion u šahu, a danas se takmiči u borilačkim veštinama. Da pojednostavimo stvari, on zna kako izgleda kad treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da date sve od sebe, a pod strašnim ste pritiskom. O svom životnom putu napisao je knjigu "Umeće učenja", iz koje može mnogo toga korisnog da se izvuče i primeni na svakodnevni život.

Evo šta on kaže, kako je uspeo da razvije mentalnu snagu tako da može da se nosi sa ozbiljnim izazovima.

"Čitavog života radio sam na tome. Mentalna snaga je verovatno jedan od najznačajnijih faktora koji mogu da presude da li ćete biti vrhunski u šahu, ali morate je konstantno negovati.

Pošto sam bio prepušten sam sebi, uvek sam tražio načine da dodatno osnažim svoju psihu. I danas, kad mi je neprijatno, moj prvi instinkt nije da pokušam da izbegnem neprijatnost, već da se s njom saživim i pomirim.

Kada se povredim, što nije retko ako se bavite borilačkim veštinama, pokušavam da izbegnem lekove protiv bolova, da bih osećaj bola pretvorio u osećaj koji nije nužno negativan.

Moj instinkt danas je da idem u susret izazovima, umesto da pokušavam da ih izbegnem. Ali, takav pristup traži rad, traži vežbu kroz sitne momente."

Foto: MONDO, Mario Milojević

Kako da primenite ovo u svakodnevnom životu?

Ima jedna lepa izreka... "Sve što ste ikada želeli nalazi se s druge strane straha".

Kad nešto radite prvi put, zastrašujuće je. Kad to uradite deseti put, postane vam normalno, hiljaditi put - već vam je dosadilo.

Kad god se poigravate granicama sopstvene zone komfora, one se polako pomeraju, pomeraju... i vi shvatate da ste u stanju da uradite neke stvari o kojima ranije niste smeli ni da sanjate.

Onda počinjete sami sebe da "gurate" preko (zamišljenih) granica sopstvenih mogućnosti i - postižete više nego što ste ikada mogli da zamislite da bi bilo moguće.

Snaga i hrabrost da napustite sopstvenu zonu sigurnost je u malim stvarima. Koristite zato svaku priliku koja vam se pruži da vam bude malčice neprijatno, prenosi britanski "Indipendent".

Istuširajte se ledenom vodom. Upustite se u razgovor sa osobom koju ne poznajete. Čitajte knjige koje "nisu za vas". Obilazite delove grada koje ne poznajete. Delove zemlje u kojima još niste bili. Sami, ako nemate s kim da otputujete na vikend.

Tako se osvaja sloboda.

"Sve što želimo je s druge strane straha"

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.