Kako da poništite efekte prazničnog prejedanja

Izvor: Mondo, 02.Jan.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da "poništite" efekte prazničnog prejedanja

U vreme praznika jedemo i pijemo više nego inače, što nikako nije dobro. Ako ste već preterali u tome, evo saveta kako da očistite organizam.

Jednom godišnje se slave Nova godina i Božić, ali treba voditi računa da se ne pretera u jelu i piću, savetuju stručnjaci za ishranu, posebno hroničnim bolesnicima i osobama sa povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom i srčanim problemima, ali i zdravima.

Kako odoleti iskušenjima, a ako se ne odoli - kako očistiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << organizam od toksina i štetnih materija unetih kroz hranu i piće?

Ono što najpre treba da shvatimo je da je bolje da jaku i kaloričnu hranu unesemo za doručak ili ručak, dok bi večera trebalo da bude skromnija i laganija.

Dijetolog Tatjana Mraović naglašava da uz obilne obroke treba piti više vode, jer to pomaže organizmu da se oslobodi nataloženih toksina i velike količine soli iz hrane i pića.

''Obično se popije dve, tri čaše vode dnevno, što nije dovoljno, a nemamo običaj ni da pojedemo laganu supu ili da pijemo čajeve. Preporuka je da se nakon prejedanja pojede neslana supa ili popije čaj bez šećera, i dosta vode, jer će ona izvući toksine i so i pomoći da se snizi pritisak'', kaže sagovornica Tanjuga i napominje da treba popiti i do dve litre vode.

Mraović savetuje i da se nakon praznika na tanjiru nađe što više povrća koje je niskokalorično i može se, kaže, pojesti u većim količinama.

''Povrće jesti i za doručak i za užinu, a obavezno povećati porciju salate uz ručak i večeru, posebno od šargarepe i kelerabe, neslanu i sa što manje soli'', navodi dijetolog.

Savetuje i da se na jelovniku nađu nemasna mesa, da se izbegava prženo i pohovano meso zaliveno pavlakom ili rolovano meso u slanini i kačkavalju.

''Ne treba preterivati ni sa količinom nemasnih mesa i povrća, i to treba ograničiti da bismo se rešili viška kilograma. Preporučena količina za žene je oko 100 grama mesa, a za muškarce do 200 grama'', kaže Mraović.

Predlaže i da se slatkiši zamene dvema suvim šljivama, jednom suvom smokvom ili dvema kajsijama ili šakom orašastih plodova. 

Osim na čišćenje organizma od toskina, akcenat stavlja i na fizičku aktivnost koja, kako objašnjava, delovanjem na receptore povezane sa insulinom povećava potrošnju šećera, reguliše metabolizam i smanjuje apetit.

Mraović tvrdi da fizička aktivnost koja se praktikuje sat-sat i po dnevno, pet puta u nedelji, daje rezultate već za dve-tri nedelje.

"Posetite centre za vežbanje, šetajte ili radite ono što vam prija, ali da se dobro oznojite, a da puls bude oko 110 za sredovečne ili 140 za mlađe. Tek tada počinju sagorevanje masnih naslaga, trošenje šećera i gubitak apetita i odlična reakcija'', napominje Mraović.

Nutricionista Milka Raičević predlaže da se svaki dan počne detoksikacijom usne duplje sodom bikarbonom ili maslinovim uljem. 

''Na četkicu za zube, na drugu stranu, stavite sodu bikarbonu, recimo gram, očistite jezik i isperete, a drugi gram razmutite i popijete. Drugi način je maslinovim uljem tako što se drži u ustima 20 minuta i nakon toga ispljune.

Podvlači da je važno unositi i dovoljno tečnosti i predlaže da se tokom dana pije ''sas voda'' u koju se doda dva limuna, svež krastavac, malo nane i đumbira.

Dodaje i da su čajevi, supe i čorbe dobra rešenja za čišćenje organizma, a efektnom smatra i detoksikaciju posredstvom kože.

''Osim u sauni, to možete da uradite i u svom kupatilu. U kadu sa vodom sipajte eterična ulja bora, čempresa, lavande ili ruzmarina, dodajte kakao puter i malo morske soli i potopite se u taj rastvor'', predlaže Raičević i dodaje da se ''kućni spa tretman'' upotpuni detoks čajem ili napitkom od sveže cvekle, šargarepe i jabuke, kao i da se vodi računa da se tog dana na jelovniku nađu samo povrće i vitaminske salate.

Za bolji efekat preporučuje tronedeljni program detoksikacije lanom i kefirom.

''Prvih sedam dana za doručak pomešajte kašiku lanenog brašna sa 150 ml kefira, druge sedmice po dve kašike lana i 150 ml kefira, a treće sa tri kašike lana'', navodi Raičević.

Upitana kako sprečiti prejedanje tokom praznika, Raičević sugeriše da je prvi korak da ne treba čekati da se pregladni.

"Drugo, kombinujte što više salata - kupus, zelenu salatu, krastavac jer sadrže mnogo vode i vezaće toksine, dati sitost i nećete pojesti onoliko koliko ste naumili'', savetuje nutricionistkinja i dodaje:

''Jednom se slave Nova godina i Božić. Nije dobro odricati se od svega, ali vodite računa da ne preterate u jelu i piću'', kaže Raičević koja za mamurluk predlaže proverene recepte, kiseo kupus ili čorbu od paradajza.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.