Kako da paradajz ostane što duže svež

Izvor: Kurir, 10.Apr.2013, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da paradajz ostane što duže svež

Okrenite ga tako da peteljka bude dole, sklonite ga od sunca i ne stavljajte u frižider

Produžite mu rok trajanja.

Verovatno ste već mnogo puta do sada pročitali da paradajz ne treba držati na hladnom mestu, posebno ne u frižideru, jer loše reaguje na hladnoću - postaje premekan, a membrane njegovih ćelija brzo se oštete, zbog čega gubi ukus i postaje gnjecav. Treba ga čuvati u relativno toploj i tamnoj prostoriji i što dalje od sunčeve svetlosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Medutim, osim ovih, postoji i jedan mnogo zanimljiviji način kako da paradajz što duže ostane svež. Treba ga okrenuti naopako, da leži na peteljci (ili pupku paradajza). Objašnjenje je, kažu iskusni kuvari, da se tako otežava protok vazduha u njegovoj unutrašnjost (što ga kvari) i usporava isparavanje vlage.

Da bi potvrdili ovu teoriju, autori jedne emisije o kuvanju izveli su mali eksperiment - položili su dva paradajza uspravno, jednom je zeleni deo (peteljka) bila gore, a drugom su taj deo zalepili lepljivom trakom. Onaj čija je peteljka bila slobodna brže je počeo da truli. Dakle, teorija sa okrenutim paradajzom pokazala se kao tačna.

Pa, pošto sezona ovog ukusnog povrća samo što nije počela, nije naodmet znati i ovaj trik. Ništa ne košta da probate!

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Kako da paradajz ostane što duže svež

Izvor: Dzungla.org, 10.Apr.2013

Okrenite ga tako da peteljka bude dole, sklonite ga od sunca i ne stavljajte u frižider. Opširnije na Kurir

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.