Kako da oprostimo?

Izvor: Story, 08.Nov.2015, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da oprostimo?

Ne postoji osoba koju bar jednom nije povredio neko do koga joj je mnogo stalo, a kako možemo da prevaziđemo takvu situaciju i komunikaciju vratimo u normalu, objašnjava naša stručna saradnica

Piše: Suzana Vemić

psiholog, reiki master - učitelj


Opraštanje je koncept koji je podjednako zastupljen u psihoterapiji, religiji i drugim duhovnim disciplinama. Svi se slažemo oko značaja koje ono ima za naš emocionalni i duhovni život. Ako imate >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << problem sa nekom osobom, ako nekome zamerate zbog nečega, a naročito kada vas je neko povredio, opraštanje može da učini čuda. Međutim, nije baš tako lako oprostiti. Kako se ljudima u poslednje vreme menjaju pogledi, mnogi su postali svesni značaja praštanja, ali i dalje im je teško da to urade. Mnogi će vam reći da su oprostili, ali da nikada neće zaboraviti. Možda će vam pričati o nekom događaju satima da bi na kraju zaključili kako su oni sve oprostili osobi koja ih je povredila. Istinsko opraštanje donosi nam veliko olakšanje, ono posle kojeg više nemamo potrebu da se podsećamo i prepričavamo šta nas je povredilo. Ono nas potpuno oslobađa, jer sve dok ne oprostimo, zatočenici smo svojih negativnih emocija, a time smo povezani sa osobom koja nas je povredila. Opraštanje je teško zbog toga što podrazumeva da nas je povredio neko blizak, jer u suprotnom to nas ne bi ni doticalo. Ono je povezano s tugom i bolom, često s poljuljanim ili izgubljenim poverenjem.

RAZUMEVANJE KAO JEDAN OD NAČINA

Kada vam je teško da oprostite, a želite to, setite se da namera osobe koja vas je povredila nije bila loša, već da je ona postupala na određeni način zbog nekih svojih problema ili trenutnog impulsa. Pokušajte da razumete kako se ona osećala i zašto je postupila na taj način, to vam može pomoći da oprostite. Važno je naglasiti da razumevanje ne znači i opravdavanje, odnosno to što razumem nečije razloge, ne znači da ću tolerisati loše ponašanje. Dakle, mi svakako imamo pravo da postavimo granice i zaštitimo se od budućih povreda, to nema veze sa opraštanjem. Nekada je ljudima teško da oproste jer misle da tako pokazuju svoju slabost i da će ih onda drugi tretirati kao otirač, što je potpuno pogrešno. Opraštanje ne isključuje brigu o sebi i zaštitu svojih prava. Takođe, ne znači da ćemo pristajati na oblike ponašanja koji su za nas neprihvatljivi.

Opraštanje je uvek povezano sa osećanjem bezuslovne ljubavi i zato je ono neka vrsta poklona koji nam ona pruža. Mnogo je lakše oprostiti drugome kada u njemu vidite jedinstveno ljudsko biće, koje je na nekom nivou postojanja povezano s vama, nego kada u njemu vidite čoveka koji je jednostavno hteo da vas povredi. Razumevanje i saosećanje s drugima pomažu nam da opraštamo. Isusove reči koje je izgovorio dok su ga razapinjali na krst: Oprosti im, Oče, ne znaju šta rade!, na neki način dokaz su povezanosti ljubavi i opraštanja, jer on ih izgovara u trenucima velike fizičke patnje, dok podnosi bol kako bi pomogao čovečanstvu, koje je potpuno nesvesno šta se događa. On moli oproštaj za to nesvesno čovečanstvo. Jedino je bezuslovna ljubav mogla da ga navede da postupa bez osude i zameranja.

OSUĐIVANJE JE VELIKA PREPREKA

Nekada može biti lakše oprostiti drugima nego sebi, a to je takođe važno. Naime, svi smo mi samo ljudi i sasvim je sigurno da smo nekada nekoga povredili. Zbog toga je važno da prihvatimo odgovornost za svoje postupke i oprostimo samima sebi. Osuđivanje, kako drugih, tako i sebe, velika je prepreka ka oprostu, a ono je uvek povezano s našim očekivanjima i uverenjima. Oslobađanje od očekivanja veliki je korak ka opraštanju i sticanju unutrašnjeg mira.

Ben Aflek i Dženifer Garner

Supružnici Dženifer Garner i Ben Aflek tokom poslednjih godinu dana proživeli su bračnu krizu koja se na kraju završila razvodom. Glumica nije mogla da pređe preko loših odluka partnera i toga što je bio više zainteresovan za noćni život i provod nego za porodicu. Čak se spekulisalo i da ju je prevario. Ipak, sada je odlučila da mu oprosti zbog dobrobiti njihove dece. Počeli su zajedno da žive iako nisu u emotivnom odnosu, ali odlično funkcionišu.

Priredila: Ksenija Konić

Izvor: Story.rs

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.