Kako da od namirnica iz Lidla i za samo 2.465 dinara napravite 4 bogata ručka?

Izvor: Luftika.rs, 26.Feb.2024, 18:24

Kako da od namirnica iz Lidla i za samo 2.465 dinara napravite 4 bogata ručka?

Koliko puta vam se desilo da krenete u prodavnicu sa 3.000 dinara, a vratite se kući skoro pa praznog cegera, ali i novčanika?
Cene vrtoglavo rastu, a primanja stagniraju, pa se u tom raskoraku moramo snalaziti. Odlučila sam da probam da tih 2.500 – 3.000 dinara maksimalno pametno iskoristim i utrošim za namirnice kojima ću spremiti što više obroka za četvoročlanu porodicu.
Da bih uspela u ovom poduhvatu i da jela budu ukusna i raznovrsna, zaputila sam se u nabavku u Lidl, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << jer je provereno najbolji saveznik kućnog budžeta.
Foto: Luftika U ovaj izazov sam se upustila sa idejom da uz svo svoje kulinarsko umeće i veštinu ekonomisanja namirnicama, mogu da spremim maksimalno 3 ručka. Međutim, konačan ishod me je vrlo prijatno iznenadio. Skuvala sam čak 4 ručka i 1 večeru za svega 2.465 dinara.
Evo i kako…
Foto: Luftika Jelovnik i spisak namirnica Prvo sam napravila jelovnik za 3 ručka:
Vekna od mlevenog mesa sa kromiprom i salata Piletina s mlincima, supa i salata Pileći medaljoni u sosu od pečuraka i povrća, krompir i salata Zatim sam napravila spisak namirnica i krenula u Lidl.
Kupila sam:
2 cela pileta od po 1,5kg 750g svinjskog mlevenog mesa 2kg krompira Smrznut spanać u listićima 450g Smrznuto povrće 450g 2 kese mlinaca 2 salate puterice 1 neutralna pavlaka za kuvanje Šampinjoni 200g Luk, šargarepa Ručak br. 1 –  Piletina sa mlincima Foto: Luftika Odlučila sam da jedno celo pile upotrebim za piletinu s mlincima. Odkostila sam ga, iseckala na komade srednje veličine i začinila.
Kratko sam obarila mlince i polovinu poređala u pekač, koji sam prethodno premazala sa malo pavlake za kuvanje.
Foto: Luftika Na mlince sam stavila začinjeno meso, prelila preko njega pola neutralne pavlake, na to drugu polovinu mlinaca i stavila da se peče.
Od ostataka pileta skuvala sam supu.
Foto: Luftika Pošto je pri kostima ostalo još mesa, to se lepo skuvalo u supi, pa sam ga odvojila od kostiju i ostavila po strani.
Ručak br. 2 – Vekna od mlevenog mesa Sutradan sam spremala fašir – veknu.  Mleveno meso sam začinila i dodala mu sitno seckan crni luk.
Foto: Luftika Razvila sam meso na podlogu, po sredini poređala polovine od 3 skuvana jaja i urolala u veknu.
Foto: Luftika U pekač sam oko mesa poređala krompir i stavila da se peče. Uz taj ručak sam pripremila i spanać, a ostalo je i supe od prethodnog dana.
Foto: Luftika Ručak br. 3 – Pileći medaljoni u sosu Drugo celo pile sam namenila za medaljone u sosu. Iseckala sam belo meso, a batake sam ostavila da se ispeku posebno. Ostatak od pileta sam stavila da se skuva supa.
Belo meso sam izdinstala sa pečurkama i začinima i u to dodala malo neutralne pavlake.
Foto; Luftika Kada je bilo skoro gotovo, dodala sam prethodno obarenu mešavinu povrća (karfiol, brokoli, šargarepa). Ovo jelo super ide sa barenim krompirom.
Foto: Luftika Pošto deca uvek izvoljevaju da im se to ne sviđa, njima sam ispekla ona dva bataka i napravila pire krompir.
Foto: Luftika Ručak br. 4 – Pilav Kada sam završila sa izazovom kuvanja što više jela za malo para, shvatila sam da mi je preostalo namirnica za još jedno jelo – pilav naravno.
Foto: Luftika U kući uvek imamo pirinča i ovo jelo se u većini porodica sprema posle nedeljnog ručka od mesa koje se kuvalo u supi. Iseckala sam svo pileće meso što mi je ostalo od kuvanja u supi i shvatila da ga ima baš dosta.
Veći deo sam dodala izdinstanom luku, šargarepi i pirinču i zapekla pilav kratko u rerni.
Foto: Luftika Preostalo meso sam namenila za večeru.
Večera – tortilje  Tortilje su jelo koje svi obožavaju i ja ih uvek imam u kući.  Spremam ih sa mesom i pomfritom, a idealne su za “podvaljivanje”.
Foto: Luftika Naime, od mesa koje se ne pojede za ručak bilo da je pečeno ili kuvano može da se napravi fenomenalna večera. Tako sam i ovaj put svo preostalo meso od ručka ugrejala u tiganju.
Foto: Luftika Zatim sam ga urolala u tortilju premazanu sa palvakom i senfom. U to sam dodala pomfrit i salatu, pa je ukus bio savršen.
Foto: Luftika Posle ovog svog “eksperimenta“, kao neko ko svakodnevno kupuje namirnice za ručak i po drugim marketima, stekla sam utisak da se za jednu nedeljnu kupovinu u Lidlu može spremiti kompletan ručak više, nego da se nabavka obavlja u drugim trgovinama.
Pa, malo li je?!
Lidlov fer odnos prema zaposlenima, 4. godinu zaredom nagrađen „Top Employer“ sertifikatom

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.