Kada počinju i koliko traju jutarnje mučnine

Izvor: Mondo, 27.Mar.2018, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada počinju i koliko traju jutarnje mučnine

Od svih "simptoma" trudnoće, jutarnje mučnine su jedan od najneprijatnijih. Evo kada se najčešće javljaju i koliko traju.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Jutarnje mučnine se često javljaju u prvim nedeljama, pa i mesecima trudnoće. Ali, da li se one baš uvek javljaju ujutru? Kada počinju? Koliko traju?

Jutarnje mučnine javljaju se najčešće između četvrte i šesnaeste nedelje trudnoće, ali mogu da naiđu u bilo koje doba dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ne samo u jutarnjim satima.

Kod oko deset odsto trudnica, ovi simptomi će se nastaviti i nakon 20. nedelje trudnoće, kada u najvećem broju slučajeva mučnine ipak prestaju.

Ako ste imali nezaštićen seksualni odnos, a osećate mučninu, to može i ne mora biti rani simptom trudnoće, pošto ima trudnica koje ne osete mučninu ni jedan jedini put tokom svih devet meseci trudnoće.

Jutarnje mučnine pogađaju između 70 i 80 odsto žena u nekom periodu trudnoće. Od njih, oko 60 odsto će i povraćati, dok oko 33 odsto samo oseća mučninu, bez povraćanja.

Uzrok jutarnjih mučnina još se ne zna. Naučnici smatraju da su za njih odgovorni hormoni koje oslobađa placenta u ranim fazama trudnoće, i postoje i teorije da su mučnine neka vrsta prirodne "prevencije" koja sprečava da toksini eventualno dospeju do bebe u prvim nedeljama trudnoće.

U prilog ovoj teoriji ide i podatak da žene koje nemaju jutarnje mučnine češće imaju spontane pobačaje od onih koje ih imaju.

Teži oblik jutarnjih mučnina, "hipermezis gravidarum", koji ponekad zahteva i hospitalizaciju, javlja se kod oko 1,6 odsto žena.

Kako da se rešite gorušice u trudnoćiPatite od jutarnjih mučnina u trudnoći?Saveti mama: Ovo leči mučninu, grčeve...

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.