Kada je vreme za prvi put

Izvor: Prva.rs, 05.Jun.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada je vreme za prvi put

Ne postoji tačno određeno vreme za prvi put. Vreme kada će se neko upustiti u seksualne odnose varira od odobe do osobe. Neki se u odnose upuštaju ranije, možda i ne razmišljajući previše o tome, a neki čekaju sve dok ne osete da su fizički i emocionalno spremni za taj krupan korak u njihovom životu. Budi i ti u ovoj drugoj grupi, i strpi se dok ne osetiš da je došao pravi trenutak, i da je sa tobom prava osoba. 
Nadamo se da nismo zakasnili sa ovih par saveta. 

Jako je bitno da to ne bude samo sex za jedno veče. Sex sa nepoznatima može da bude neprijatno i razočaravajuće iskustvo i inače, a naročito kada ti je to prvi put. Za tvoj dalji emocionalni razvoj od ogromne je važnosti da prvi put bude sa osobom sa kojom si u vezi već neko vreme, i sa kojom želiš da ostaneš barem još toliko. Podrazumeva se da u svog dečka imaš puno poverenje, i da si opuštena u njegovom društvu. Bez obzira koliko ćete vas dvoje još biti zajedno posle famoznog ’prvog puta’, ti ćeš opuštenije ući u sledeću vezu, bez grčeva, i spremna za nova zadovoljstva. 

Nemoj da pristaneš na emocionalne manipulacije tipa: da me voliš ti bi to uradila, ili: ne znam šta čekamo, svi drugi su već to uradili, i slično. To je sasvim bezveze, i nemoj mu dozvoliti da te požuruje, i da se osećaš obaveznom da spavaš sa njim samo zato što je njemu tako dunulo. Tvoje telo nije na prekidač. 
Ne dopusti da sredina utiče na tebe. Prijatelji i porodica, ma koliko dobronamerni bili, ipak ne bi trebali da se mešaju u tvoju odluku, osim ako ne vide da srljaš u neviđenu glupost sa osobom koja je na bilo koji način problematična i loša za tebe. Takođe, izbegavaj i suprotnu vrstu pritiska, u smislu ’praćenja trenda’. To što je većina tvojih prijateljica već okusila čari ljubavnih igara, ne znači da ti moraš da požuriš da ih stigneš. To nije takmičenje. To je tvoj život, i živi ga mudro. 

Nemoj pristajati na sex u alkoholisanom stanju. Našla si se na sjajnoj žurci na kojoj vrvi od  preslatkih momaka. Popila si koju radi opuštanja, a slabo podnosiš alkohol. Ne odvajaj se od drugarice. Nemoj dopustiti da te neki od slatkiša namami u praznu sobu gde ćete se ’samo ljubiti’. Zna se čemu poljupci vode.... a alkohol toliko zamagli um da se posle ni ne sećaš šta se desilo. I gde je tu čar cele priče? 

U svakom slučaju, kada se već jednom odlučiš da je vreme da otključaš i odbaciš svoj pojas nevinosti, pobrini se da se zaštitiš od trudnoće i polno prenosivih bolesti. Možda se sex doživljava kao zabava, opuštanje i razbibriga, ali mora mu se pristupiti ozbiljno, da bi se zaštitila od neželjenih posledica. 
Mi vam odajemo formulu za savršen seks. Izvor: teen

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.