Kad putuješ za notama stigneš u Lisabon

Izvor: Mondo, 12.Avg.2012, 05:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad putuješ za notama stigneš u Lisabon

Četvrt Murarija u srcu Lisabona, lavirint uskih ulica, popločanih trgova i senovitih zgrada između kojih su razvuceni konopci za sušenje veša, danas je poznatija kao stecište narkomana i prostitutki nego kao turistička destinacija.

Guliver/Getty images

Ali ovaj kvart Lisabona, koji je i jedan od najstarijih, je i kolevka portugalske melanholične muzike - fada - koji je rođen u 19. veku. I upravo je to ona istorija koju lokalno stanovništvo želi da uvrsti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << turističku ponudu grada.

Da bi to uradili, grupa građana "Renovirajte Murariju" osmislila je program besplatnih "pevajućih" tura na kojima fado umetnici pokazuju ovaj kvart koji su i vlasti Lisabona zaboravile i u kome sada rame uz rame žive Portugalci, Indusi, Pakistanci, Afrikanci i Kinezi.

"Cilj ove inicijative je da oživi kraj, da podstakne ljude da ga posete - kako Portugalce tako i turiste", kaže predsednica grupe Ineš Andrade.

Dva veka stari muzički žanr poslednjih desetak godina uživa u eksploziji novih "fadista". Fado, što znači sudbina ili usud, otelotvorenje je nostalgije koja je oblikovala portugalskog iskustvo još iz doba čuvenih pomoraca koji su od 15. do 17. veka pronalazili nove zemlje i rute i tako ovu malu evropsku zemlju učinili kolonijalnom silom.

Fado je otelotvorenje "saudade", melanholije ili čežnje, za onima koji su rasuti po kolonijama koje su se prostirale na tri kontinenta ili nastradalima na moru. Jednočasovna tura organizuje se svakog vikenda do kraja septembra.

Dobrovoljci se sreću sa posetiocima u maloj beloj kapeli sa crnim krstom - Nosa Senjora da Saude i potom ih sprovode kroz kvart nazvan po Mavrima koji su se tu naselili pre devet vekova.

"Vekovima je ovaj kvart bio nepravedno zaboravljen", kaže jedan od vodiča, 54-godišnji Nunjo Franko. "Fado je ovde rođen, iz tradicionalnih afričkih pesama. Ubrzo je postao muzika mornara i radničke klase". On pokazuje na kameni spomenik u obliku gitare koji je podignut da bi podsetio sve da smo "u kolevci fada", a potom na malu kuću na kraju jedne od uskih uličica gde je Severa, prva velika fado pevačica, rođena 1820.. Na obližnjem trgu koji nosi njeno ime, turisti uživaju u "fado bici" dvoje fadista.

Tura se završava fadom koji je učinila poznatim legendarna Amalija Rodrigeš, kojem se priključuju i lokalni stanovnici sa prozora.

"Ovo je veoma originalan način da otkrijete neki kvart", kaže italijanski turista Paskal Rubino.

Među turiste uvukla se i žena koja godinama živi u kvartu. "Živim ovde više od 50 godina i naučila sam sad toliko toga!"

Lisabonska skupština podržala je program u pokušaju da promoviše fado koji je Unesko prošle godine stavio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

"Naš cilj je da oni koji žive ovde ponovo otkriju svoj ponos, da privučemo nove ljude i pomognemo ekonomiji kvarta", rekao je gradonačelnik Lisabona Antonio Kosta koji je prošle godine svoju kancelariju preselio u još jednu zanemarenu gradsku oblast, baš u blizini Murarije.

"Mislimo da fado može tome da doprinese".

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.