Kad nema „gladijatora”, dobre su i stepenice

Izvor: Politika, 19.Feb.2011, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad nema „gladijatora”, dobre su i stepenice

Skladno izvajano telo, jake mišiće, dobru kondiciju... sve to obećavaju prodavci raznih trenažerau megamarketima, sportskim radnjama,preko oglasa i Interneta. Da li su nam te sprave zaista potrebne i koliko su bezbedne?

Zavodljiv stas, dobra kondicija, jači mišići... i to bez muke i znoja, sve nam to, navodno, garantuju razne sprave za vežbanje. Da lije to zaista tako? Da li su nam one neophodne da izgledamo i osećamo se sjajno? Možemo li ih sami bezbedno koristiti? Možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je bolje i isplatljivije otići u teretanu ili vežbati sam?

– Ako neko hoće da radi na svojoj fizičkoj kondiciji dobro došle su i stepenice. Prema tome mnoge od tih sprava su deo modnog trenda, jedna vrsta mamipara, kaže dr Branko Sbutega iz Specijalne ortopedsko-hirurške bolnice „Banjica” i dodaje:

– Pogledajte samo neke od reklama: „idealan za sagorevanje masnih naslaga, omogućava da uz manje napora i manje vremena dobijete bolje trbušne mišiće, skida celulit...”. Pri tom to sve od vas zavisi, ne od aparata. Za određene vežbe je neophodna i stručna pomoć, da bi se uskladile sa polom, godinama, zanimanjem... Zato bi bilo pametno da se pre odluke o kupovini neke od sprava zatraži savet stručnjaka. Ukoliko su u pitanju zdravstveni problemi neophodno je konsultovati svoga lekara i fizijatra – kaže doktor Sbutega, naglašavajući da su sprave bezbedne pod uslovom da se pravilno koriste i prilagode potrebama, ako već nema mogućnosti za vežbanje pod nadzorom.

Fizička aktivnost je korisna, a od dubine džepa zavisi za koju varijantu ćete se odlučiti, poručuju stručnjaci. U skladu s tim fitnes sve više postaje stil života, filozofija, imidž, status. Reč fitnes je anglosaksonskog porekla (od „fit”, što označava fizički izgled i psihičko stanje) i podrazumeva različite programe vežbanja: na trenažerima i spravama, kardio treninge (vežbe bez opterećenja kao što su brzi hod, trčanje, plivanje, preskakanje konopa ili vožnja bicikla), bodi-bilding, joga, pilates... Za sve programe postoje posebno obučeni treneri.

– Važno je da stručna osoba u teretani demonstrira izvođenje vežbe, da objasni čemu ona služi, kako pravilno disati i kako izbeći povrede, i da prati kako vežbate – kaže Dragan Petrović, trener u Fitnes centru „Bodilend”. Instruktor mora da bude trener za fitnes, fizioterapeut, odnosno osoba sa kvalitetnim znanjem o anatomiji, fiziologiji i programiranju treninga, u protivnom bi željeni rezultat mogao izostati, dodaje naš sagovornik.

I pored toga što vežbanje u klubovima i teretanama nije jeftino (u Beogradu mesečno od 1.800 do 6.000 dinara) ipak se dešava da korisnik bude nezadovoljan jer nije dobio uslugu koju je očekivao samo zato što se nije obratio treneru i pitao kako da vežba.

Iako u fitnes centrima postoji mogućnost rada sa „ličnim trenerom”, dvadesetogodišnja Mitra Ristić, koju smo „prekinuli” u trčanju na traci ističe da i vežbanje u grupi ima niz prednosti.

– Lakše mi je, imam više volje da vežbam, kada vidim da i drugi rade – kaže. Njena drugarica u teretani priznaje da kod kuće ima sve sprave, ali nema „goniča robova” da je potera da vežba. I Nikola Jović više voli grupni rad. Dok na susednom „gladijatoru” jača leđne mišiće, šaljivo dodaje: „Kome da se dokazujem u svojoj sobi? Ovde su i devojke koje podižu adrenalin!”

Međutim, kome je odlazak u teretanu skup ili ne odgovara zbog obaveza,sobne sprave za vežbanje dobro dođu. Bicikl je praktičan i za starije osobe, potrebno je samo sesti i okretati pedala, a onda u zavisnosti od kondicije i saveta stručnjaka povećavati opterećenje. Brzo hodanje pogoduje svima, bez obzira na starost, pol i trenutni nivo kondicije. Ovaj tip vežbanja povoljno utiče na srce, pluća i kardiovaskularni sistem, dok istovremeno razvija gotovo sve mišićne grupe na telu i aktivira razgradnju masnih naslaga i sala. Osobe koje dnevno naprave najmanje 9.000 koraka imaju zdravo, lepo oblikovano telo, utvrdili su istraživači, što je onima koji to sebi mogu da priušte dovoljan razlog da nabave traku za trčanje (onima koji ne bi da se guraju po autobusu na putu do kuće eto prilike da naprave nekoliko hiljada koraka, a da to ništa ne košta, primećuju neki).

– Oni koji ranije nisu trčali po traci, trebalo bi da počnu sa hodanjem. Posle određenog vremena prestaće osećaj nestabilnosti i može se postepeno povećavati brzina. Moderne sprave su prilagođene telu sa posebnim amortizujućim mehanizmom koji povoljno deluje na zglobove – objašnjava Petrović.

Kažu da 50 minuta umerene fizičke aktivnosti smanjuje napetost, a prema nekim studijama i da je efikasnija od lekova u lečenju depresije. Važno je samo, pre početka bilo koje vežbe, zagrevanje pet do deset minuta da bi se postepeno ubrzao rad srca. I, naravno, ko se opredeli za sprave, pre nego što poveruje reklamama i posegne za novčanikom trebalo bi dobro da razmisli hoće li ih zaista i koristiti, a onda da se posavetuje i sa stručnjacima.

-----------------------------------------

Sobna teretana

Najbolje je (i najjeftinije) početi od tegova, od 500 grama i jednog kilograma, ali i par težih, od dva kilograma. Ne zauzimaju puno prostora pa se mogu nositi i na putovanja. Tome treba dodati šipku za vrata, dobru za treniranje bicepsa, tricepsa, stomaka, leđa... a investicija je oko 2.200 dinara.U kategoriji sobnih trenažera su traka za trčanje, sobni bicikl, klupa za veslanje ili za trbušnjake, steperi, univerzalni trenažeri („gladijatori”)... Prilikom kupovine potrebno je obratiti pažnju na težinu onog ko će na njima vežbati, od toga zavisi i cena sprave.

Sobni bicikli imaju displej koji pokazuje brzinu kojom se vozi, daljinu koja se pređe, potrošnju kalorija, puls na dlanovima, kao i mogućnosti podešavanja opterećenja, a sedište se prilagodi vozaču. I trake za trčanje su kompjuterizovane, papokazuju vreme trajanja treninga, brzinu kretanja, pređenu razdaljinu, puls, količinu utrošenih kalorija… Cena zavisi od težine vežbača, brzine koju trenažer može da postigne (10, 12, 18 kilometara na sat), nivoa opterećenja… Nagib trake se može podešavati od nula do 15 stepeni. Prednost im je što se mogu sklopiti posle treninga da ne zauzimaju puno prostora. Mogu biti magnetne, mehaničke ili motorne, sve su podjednake trajnosti, kvaliteta i efikasnosti. Steper je jedna od jeftinijih sprava za oblikovanje i jačanje muskulature,od pet do deset hiljada. Oni skuplji, nemački, imaju sedam godina garanciju. Veslanje na suvo treneri preporučuju zbog razvijanja kompletne muskulature, povećanja kondicije i sagorevanja masnih naslaga. Klupa za veslanje bira se u odnosu na težinu onoga ko će je koristiti, od toga zavisi i cena sprave (od 11.000 do 51.000 dinara) i garancija (do sedam godina). Lopta za pilates se kombinuje sa drugim vežbama za istezanje i opuštanje tela, preporučuje se i za pravilno sedenje, posebno dece, zato što „ne dozvoljava” krivljenje kičme, a cena zavisi od veličine.

Slavica Berić

objavljeno: 20.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.