Kad hirurgija predstavlja izbor, a operacija – izlečenje

Izvor: Politika, 22.Mar.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad hirurgija predstavlja izbor, a operacija – izlečenje

Hirurg koji muškarce može da preobrati u žene i obrnuto priča o svom bežanju sa hirurškog stola, činjenici da žene češće menjaju pol, novim trendovima u medicini…

Profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Miroslav Đorđevićposvetio se genitalnoj rekonstruktivnoj hirurgiji kao najbolji učenik pokojnog dr Save Perovića, čuvenog svetskog genitalnog hirurga koji je 1989. prvi na ovim prostorima muškarca preobratio u ženu. Posle 700. operacije, Đorđević >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je odlučio je da od ove godine više ne broji ove intervencije!

Juče je bio na hrvatskoj televiziji, danas u Mađarskoj na operaciji, sutra u potrazi za svežom hranom na Kalenić pijaci, a pre nedelju dana na putu koji je imao prizvuk trke „oko sveta”: Istanbul, Skoplje, Bangkok, Njujork... I sve to za tri nedelje!

Rođen je 10. februara 1965. u Kruševcu. Medicinu je studirao u Beogradu, gde živi i radi. Porodičnu sreću deli s Ivanom i ćerkama Lenom (3) i Sofijom (13).

Zašto prestajete da brojite operacije?

Nije da prestajem. To vam je kao zakon velikih brojeva. Ukupan broj raste, a sve manje detalja ostaje za pamćenje, bilo da se radi o retkim slučajevima bilo da se pamte po neželjenim ishodima. I onda sve poprima osećaj rutine i pretvara se u broj. Ali zato se broje pozivi iz sveta za izvođenje demonstracionih operacija, knjige, radovi, mladi koje vaspitavam i usmeravam. Ima mnogo toga za brojanje, a da nije operativni zahvat.

Da li ste vi hirurški čarobnjak?

Teško pitanje. Odgovor možete da dobijete na mnogim adresama širom sveta. Jedan od naših umetnika me je u Americi predstavljao kao „čoveka koji ispravlja greške Boga”. Trudim se da se što više približim takvim stavovima ne toliko zbog svog ega koliko zbog želje da ljudima popravim život.

Kad ste prvi put operisali?

Pre dvadesetak godina u Gradskoj bolnici na Zvezdari. Nastavio sam kroz život i rad uz našeg doajena rekonstruktivne hirurgije dr Savu Perovića.

Kako ste upoznali Savu Perovića?

Na šokantan način. Poslali su me kod njega da učim i radim, a bio sam, greškom, prepoznat kao pacijent. Jedva sam izbegao da se skinem i budem pregledan. Bio sam tužan, ali odlučan da nastavim specijalizaciju. I nisam pogrešio. Tako mi se čini!

Kakav ste bili student?

Prvu godinu na studijama sam izgubio. Bolje reći ponovio je. Ali nisam izgubio vreme. Naučio sam da je jedino sigurno samo ono što zavisi od mene. Tako je moja epizoda uzgajanja visokokvalitetnih poljoprivrednih kultura, u vreme pauze na studijama, bila tužno okončana – černobiljskom katastrofom, pa sam sve morao da bacim. Tada sam odlučio da više ništa ne gubim i da ne zavisim od drugih, već da se, isključivo, uzdam u sopstvenu snagu u svakom smislu.

Šta je predigra vih operacija?

U rekonstrukciji genitalija iz jednog pola u drugi najbitniju ulogu ima psihijatar. Dugotrajno praćenje pacijenta dovodi do ispravne dijagnoze, a samo tako mu se može pomoći i izbeći pogrešna procena. Posle toga započinje se s hormonskim terapijama, i to hormonima onog pola kojem pacijent teži. I to traje doživotno. Počinje kao novi pubertet, pa se javljaju sekundarne karakteristike željenog pola i sve to nas uvodi u hirurški zahvat.

Kojim redosledom to radite?

Kod žena se odstranjuju grudi, jajnici, materica i spoljašnje genitalije, a kod muškaraca testisi. I tada kreće ono što zovemo rekonstruktivna hirurgija, a to je formiranje novih genitalija. Danas jednom operacijom mogu da se naprave funkcionalno i estetski prihvatljive ženske genitalije. Malo je teže kod suprotnog pola, pa je, ponekad, potrebno više operacija.

Mentalno, kakvi su vaši pacijenti...

To su mentalno očuvane osobe koje imaju psihički problem, a to je da ne prihvataju telo s genitalijama, u kojem su rođeni. Zato za njih hirurgija predstavlja izbor, a operacija – izlečenje.

... a kojih imate više?

Oko 80 odsto mojih pacijenata su žene koje žele da budu muškarci. A to je meni mnogo komplikovanije nego kad se od penisa pravi vagina.

Koje sve funkcije mogu da imaju nove žene...

Funkcionalno nove ženske genitalije ispunjavaju sve uslove, a to su seksualna funkcija i mokrenje karakteristično za dame. Nedostaje jedan segment, a to je nemogućnost ostvarivanja potomstva kao kod genetskih žena.

 ... a koje novi muškarci?

Muškarci sa novoformiranim genitalijama mogu neometano da ostvaruju pun seksualni odnos. I, što je njima važnije, mokrenje u stojećem položaju.

Da li vraćate ljude u mladost?

Renoviranje genitalija je dobra tema. Ona doživljava procvat u svetu. Mi, kao uostalom i u drugim granama, pratimo sve što se dešava u tom pogledu i uspešno sledimo nove tokove. Imamo uspeha i u tome.

Ipak, niko nema sve. Šta nemate?

Nemam vremena. Evo i sada, dok pričamo, misli su mi već na drugoj strani: pacijenti, nauka, porodica... Ova moja borba s vremenom je jedina koju ne dovodim uvek do kraja. Ali kad u tome uspem i kad  „produžim” dan – ispunim ga svim lepotama koje mi život pruža.

Šta vam je u braku najvažnije?

U bilo kojoj zajednici neophodna je harmonija. Obostrano razumevanje, sposobnost praštanja. A ono što remeti zajedništvo i što vodi neskladu jeste ustajalost, ponavljanje forme, jednoličnost...

-----------------------------------------------------------

Ćerka pevačice Šer izabrala Beograd

Odakle vam stižu pacijenti?

Sa svih krajeva sveta. Danas nije potrebna reklama. Tu je internet i svi vrlo brzo saznaju šta radite, kakvi su vam rezultati i unapređenja. Ćerka poznate američke pevačice Šer napravila mi je veliku reklamu. I ne samo meni nego i našoj zemlji. Jer, izabrala je Beograd za promenu pola. I ja se nadam da će sve neophodne pripreme za ovu operaciju proteći bez problema i da ćemo moći da ostvarimo njene snove.

Slavko Trošelj

objavljeno: 23.03.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.