Kad LJupče zaprži čorbu od testisa

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad LJupče zaprži čorbu od testisa

Milanovčanin LJubomir Erović je uzdrmao svetske kulinarske krugove tako što je, u saradnji sa jednim engleskim izdavačem, objavio elektronsko izdanje knjige „The Testicle Cookbook“, odnosno, knjigu recepata za pripremanje jela od testisa životinja. Istina, bilo bi lepo da je LJupče, recimo, objavio teoriju o načinu zaustavljanja globalnog otopljenja, ali i objavljivanje knjige „Kuvati sa mudima“ je lep i izuzetno zapažen uspeh jednog Srbina. O kakvom je uspehu reč govori i podatak >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je sajt na kojem je objavljena knjiga sa receptima, izdavača iz Engleske, u grupi od 500 najposećenijih sajtova na svetu, a ovih dana jedna je od najtraženijih ličnosti svih svetskih novinskih agencija.

- Moje interesovanje za ovaj skoro zaboravljeni srpski specijalitet počelo je pre dve i po decenije kada sam prvi put probao jelo spremljeno od testisa ždrepca. Ukus jela bio je izvanredan, a o efektu u krevetu te noći, mislim na „ono“, bio je zapanjujući. Eto, od tada sam počeo intezivno da razmišljam kako da osmislim način da popularišem ovu srpsku kulinarsku disciplinu i da prikupljam recepte za spremanje ovog gastronomskog specijaliteta za koji je, kako se ispostavilo, svet potpuno poludeo.

Na svom putu ka globalnoj kulinarskoj slavi LJubomir Erović, koji, zapravo, i nije po struci kuvar, prvo je osmislio manifestaciju „Mud(r)ijada“, koja se od 2004. godine održava svake godine u Gornjem Milanovcu i vremenom je dobijala sve više takmičara i posetilaca.

- Ta manifestacija je 2004. godine zamišljena kao jedno veliko druženje i zezanje mojih prijatelja, ali se o njoj pročulo i narednih godina „Mud(r)ijada“ je postala međunarodno takmičenje jer su u Gornji Milanovac stigle kulinarske ekipe iz Australije, Norveške, Mađarske, Slovenije... i tako je glas o ovoj neobičnoj lokalnoj manifestaciji obišao zemljinu kuglu i, moram priznati, prevazišao i moja očekivanja i mogućnosti.

Ono što u ovoj mojoj, kako reče Erović, zezanciji niko iz Srbije nije prepoznao i dobar biznis, prepoznali su Amerikanci i Englezi.

- Prvo sam imao ponudu iz Amerike da pripremim recepte za izdavanje knjige, ali sam to odbio. Međutim, pre dva-tri meseca našao me je Piter Frincvent iz Engleske i postigli smo dogovor. Iskreno, prepao sam se tog posla, da ne kažem neki pravi srpski izraz za to moje osećanje, jer sam smatrao da sam nedorastao pisanju knjige, ali malo pomalo, najpre desetak, pa dvadeset i na kraju, obradio sam 31 recept za pripremanje ovog specijaliteta koji, kako se veruje, ima afrodizijačko svojstvo. Postignuti uspeh elektronskog izdanja je gotovo neverovatan, ali uhvatio sam se u kolo i moram da istrajem do kraja, odnosno da pripremim dovoljno recepata za štampanje knjige koja bi trebalo za oko dva meseca da se pojavi i na srpskom jeziku. Eto, ni sanjao nisam da će svet poludeti za srpskim mudima.

Za pripremanje specijaliteta od testisa do sada je LJupče Petrović koristio testise od ždrepca, bika, vepra, irvasa, noja, pevca, medveda, jazavca, jelena...

- Svaki od ovih recepata sam morao da proverim u praksi, odnosno da ih pripremim, probam zajedno sa mojim prijateljima i tek onda da napišem recept. Po meni, najbolji je gulaš je od testisa ždrepca i ovna, ali ni drugi po kvalitetu i efektu ne zaostaju. Testisi mogu da se pripremaju kuvani, pečeni na roštilju, u raznorazim pitama... a najveće interesovanje je za picu „a la mudaneze“. Dakle, muda se samelju, pa se onda doda... i dalje ne mogu ništa da kažem jer, prema ugovoru, dozvoljeno je objavljivanje recepta za samo pet jela od testisa.

LJupče Erović ovih dana baš nekako uživa u osvojenoj svetskoj slavi među kulinarima i poručuje svima onima koji imaju problema sa potencijom da se manu raznoraznih medikamenata i da probaju jedan od njegovih specijaliteta.

- Ma, svetu su potrebna samo dobra muda i sve će biti u redu - tvrdi LJupče Erović, autor knjige „Kuvati s mudima“.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Do jaja!

Izvor: Kurir, 07.Okt.2008

GORNJI MILANOVAC - Milanovčanin Ljubomir Erović uzdrmao je svetske kulinarske krugove kada je u saradnji s jednim engleskim izdavačem objavio elektronsko izdanje knjige recepata za pripremanje jela od testisa životinja “Kuvati s mudima” (“The Testicle Cookbook”). Sajt je postao jedan od 500...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.