Izvor: Kurir, 08.Maj.2011, 10:34 (ažurirano 02.Apr.2020.)
KAKO JESTI VOĆE
Bar tri voćke dnevno nezaobilazna su stavka pravilne ishrane! Slavni američki kardiohirurg Mehmet Cengiz Oz, široj javnosti poznatiji kao doktor Oz, proslavio se nakon nastupa u šou Opre Vinfri, u kojem je savetovao ljude kako da vode računa o svom zdravlju.
Bar tri voćke dnevno nezaobilazna su stavka pravilne ishrane!
Slavni američki kardiohirurg Mehmet Cengiz Oz, široj javnosti poznatiji kao doktor Oz, proslavio se nakon nastupa u šou Opre Vinfri, u kojem je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << savetovao ljude kako da vode računa o svom zdravlju. On se posebno zalaže za ideju da je pravilna ishrana put do zdravlja, pa tako ima i drugačije mišljenje o tome kako se pravilno jede voće.
Pravila konzumiranja voća
Voće ne treba jesti posle obroka, već na prazan želudac. Voćni obroci igraju glavnu ulogu u detoksikaciji organizma jer ga snabdevaju velikom količinom energije.
Ako pojedete dve kriške hleba, a zatim komad voća, voće neće proći pravo u creva kroz želudac jer ga hleb sprečava u tome. U međuvremenu, ceo obrok se raspadne, fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt s hranom u želucu, pa cela masa takve hrane počinje da se kvari i zato dolazi i do nadutosti u stomaku.
To se ne događa sa nekim voćem, kao što su pomorandža i limun, jer su oni već kiseli.
Voćni sokovi ili ceo plod?
Jedenje celog ploda bolje je nego pijenje soka. Ako već volite sokove, pijte ih sporo - gutljaj po gutljaj, da bi se pomešalo sa pljuvačkom pre gutanja. Ako svakog trećeg dana budete jeli samo voće i pili voćne sokove, iznenadićete se boljim izgledom vašeg lica i tela.
Ukoliko obožavate voćne napitke, pijte samo one od svežeg voća, a ne koncentrate koji se nalaze u kupovnim sokovima. Nikada nemojte piti pregrejan sok ni jesti kuvano voće, pošto se tako gube hranljive materije i uništavaju svi vitamini.
Kivi - mali ali moćan, dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vitamina E i vlakana. Ima dvostruko više C vitamina nego pomorandža.
Jabuka - iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, ona je puna antioksidanata i flavonoida i povećava aktivno delovanje vitamina C, čime smanjuje rizik od raka debelog creva, srčani i moždani udar.
Lubenica - najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92 odsto vode, a puna je vitaminima C, A, B6, B1, magnezijuma i kalijuma, a odličan je izvor likopena, oksidanta koji pomaže u borbi protiv raka.
Jagode - spadaju među voće koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova i slobodnih radikala.
Pomorandža - svakodnevno vam može pomoći kao zaštita od prehlade, snižava holesterol, sprečava i rastvara bubrežni kamenac i smanjuje rizik od raka na debelom crevu.