KAKO JESTI VOĆE

Izvor: Kurir, 08.Maj.2011, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO JESTI VOĆE

Bar tri voćke dnevno nezaobilazna su stavka pravilne ishrane! Slavni američki kardiohirurg Mehmet Cengiz Oz, široj javnosti poznatiji kao doktor Oz, proslavio se nakon nastupa u šou Opre Vinfri, u kojem je savetovao ljude kako da vode računa o svom zdravlju.

Bar tri voćke dnevno nezaobilazna su stavka pravilne ishrane!

Slavni američki kardiohirurg Mehmet Cengiz Oz, široj javnosti poznatiji kao doktor Oz, proslavio se nakon nastupa u šou Opre Vinfri, u kojem je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << savetovao ljude kako da vode računa o svom zdravlju. On se posebno zalaže za ideju da je pravilna ishrana put do zdravlja, pa tako ima i drugačije mišljenje o tome kako se pravilno jede voće.



Pravila konzumiranja voća


Voće ne treba jesti posle obroka, već na prazan želudac. Voćni obroci igraju glavnu ulogu u detoksikaciji organizma jer ga snabdevaju velikom količinom energije.

Ako pojedete dve kriške hleba, a zatim komad voća, voće neće proći pravo u creva kroz želudac jer ga hleb sprečava u tome. U međuvremenu, ceo obrok se raspadne, fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt s hranom u želucu, pa cela masa takve hrane počinje da se kvari i zato dolazi i do nadutosti u stomaku.

To se ne događa sa nekim voćem, kao što su pomorandža i limun, jer su oni već kiseli.

Voćni sokovi ili ceo plod?

Jedenje celog ploda bolje je nego pijenje soka. Ako već volite sokove, pijte ih sporo - gutljaj po gutljaj, da bi se pomešalo sa pljuvačkom pre gutanja. Ako svakog trećeg dana budete jeli samo voće i pili voćne sokove, iznenadićete se boljim izgledom vašeg lica i tela.

Ukoliko obožavate voćne napitke, pijte samo one od svežeg voća, a ne koncentrate koji se nalaze u kupovnim sokovima. Nikada nemojte piti pregrejan sok ni jesti kuvano voće, pošto se tako gube hranljive materije i uništavaju svi vitamini.

Kivi - mali ali moćan, dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vitamina E i vlakana. Ima dvostruko više C vitamina nego pomorandža.

Jabuka - iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, ona je puna antioksidanata i flavonoida i povećava aktivno delovanje vitamina C, čime smanjuje rizik od raka debelog creva, srčani i moždani udar.

Lubenica - najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92 odsto vode, a puna je vitaminima C, A, B6, B1, magnezijuma i kalijuma, a odličan je izvor likopena, oksidanta koji pomaže u borbi protiv raka.

Jagode - spadaju među voće koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova i slobodnih radikala.

Pomorandža - svakodnevno vam može pomoći kao zaštita od prehlade, snižava holesterol, sprečava i rastvara bubrežni kamenac i smanjuje rizik od raka na debelom crevu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.