Josipović: Jasenovac je simbol zla

Izvor: B92, 28.Avg.2012, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Jasenovac je simbol zla

Zagreb -- Hrvatski predsednik Ivo Josipović izrazio zabrinutost zbog negiranja karaktera i žrtava ustaškog logora smrti Jasenovac.

Kako se navodi u sinoćnjem saopštenju iz Josipovićevog kabineta, naročito zabrinjava što takve tvrdnje iznosi lice koje se nalazi na mestu šefa nadbiskupskog arhiva.

Podsetimo, Stjepan Razum, šefa Nadbiskupskog arhiva koji je sastavni deo Hrvatskog državnog arhiva je izjavio 9. avgusta za desničarski Hrvatski list da nema dokaza o masovnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustaškim zločinima u Jasenovcu.

Iz Josipovićevog kabineta podsećaju da je on kao predsednik Hrvatske ali i kao građanin, više puta jasno isticao da je "Nezavisna Država Hrvatska bila zločinačka, i na ideji genocida zasnovana politička tvorevina, koja je imala podršku okupacionih sila, pa je i nastala u najvećoj meri kao njihov proizvod".

"Karakter ustaškog pokreta bio je zločinački, pa je on, zajedno s njegovim saveznicima, fašistima i nacistima, odgovoran za stvaranje i održavanje koncentracionih logora, od kojih je najveći i po broju žrtava najgori bio Jasenovac", istakao je hrvatski predsednik.

"Tamo se zaista desio Holokaust nad Jevrejima, genocid nad Srbima i Romima i stravični zločini prema Hrvatima, neistomišljenicima režima, pripadnicima antifašističkog i komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i mnogim slobodoljubivim građanima koji su se suprotstavljali ustaško-fašističkom režimu", ističe se u saopštenju.

Josipović je naglasio da je "Jasenovac simbol zla koga niko u civilizovanom svetu, pa ni u Hrvatskoj, ne bi smeo ni ignorisati ni negirati".

On je podsetio da predsednik, zajedno s najvišim institucijama Hrvatske i njihovim predstavnicima, svake godine odaje počast žrtvama Jasenovca, kao i drugim nevinim žrtvama ustaškog režima i da je u više javnih nastupa govorio o zlu koje je hrvatskim građanima, pre svega pripadnicima manjina ali i Hrvatima, naneo ekstremni nacionalizam.

"U tom kontekstu, predsednik je isticao potrebu da taj deo hrvatske istorije bude uravnoteženo prikazan u školskim udžbenicima, kako bi i buduće generacije bile istinito upoznate o tom delu hrvatske istorije", navodi se u saopštenju.

Predsednik Josipović, zajedno s ostalim institucijama Hrvatske, odlučno se suprotstavlja svakom iskazivanju neoustaštva, negiranju genocida i Holokausta, kao i negiranju zločinačkog karaktera ustaške NDH, zaključuje se u saopštenju iz Josipovićevog kabineta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.