Izvor: Luftika.rs, 13.Jul.2023, 23:05

Jedna od sledbenica Čarlsa Mensona puštena iz zatvora nakon 50 godina

Sledbenica kulta Čarlsa Mensona, Lesli van Huten, koja je sa 19 godina pomogla u ubistvu bogatog para iz Los Anđelesa po nalogu vođe kulta, puštena je iz zatvora nakon više od 50 godina robije.
Van Huten (73) puštena je na uslovnu slobodu, navodi se u saopštenju Kalifornijskog odeljenja za popravne i rehabilitacione poslove.
– Još pokušava da se navikne na ideju da je ovo stvarno – rekla je Tetro za AP.
Guverner američke savezne države Kalifornije Gevin Njusom saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je da neće tražiti od Vrhovnog suda da suspenduje odluku o uslovnom otpustu Lesli van Huten, koja je u zatvoru od 1969. godine.
Kancelarija guvernera saopštila je da je malo verovatno da će žalba na presudu kalifornijskog apelacionog suda o uslovnom otpustu biti usvojena i da je Njusom razočaran takvom odlukom.
Van Huten je prvobitno osuđena na smrt zato što je pomagala Mensonovim sledbenicima da izvrše ubistva Lena Labjanke, trgovca mešovitom robom u Los Anđelesu, i njegove supruge Rozmari u avgustu 1969.
Njena kazna je kasnije preinačena u doživotni zatvor kada je Vrhovni sud Kalifornije suspendovao savezni zakon o smrtnoj kazni 1972. Smrtna kazna je kasnije ponovo uvedena, ali se nije mogla primeniti retroaktivno.
Porodica Labjanka je ubijena u svojoj kući, a njihova krv je potom razmazana po zidovima.
Van Huten je kasnije opisala kako je Rozmari Labjanka držala jastuk preko glave dok su je drugi ubadali.
Zatim, nakon naređenja od strane Mensonovog sledbenika Čarlsa „Teksa“ Votsona da „uradi nešto“, Van Hoten je, prema sopstvenom priznaju, uzela nož i ubola ženu više od 10 puta.
Ubistva su se dogodila dan nakon što su Mensonovi sledbenici ubili glumicu Šeron Tejt i još četiri osobe. Van Huten, koja je tada imala 19 godina, nije učestvovala u ubistvu Tejt.
Očekuje se da će Van Huten provesti oko godinu dana u prelaznom smeštaju, prilagođavajući se svetu koji se tehnološki veoma izmenio u poslednjih pola veka.
– Ona mora da nauči da koristi internet i da nauči da kupuje stvari bez gotovine – rekla je advokatica i dodala da je Van Huten diplomirala i magistrirala dok je bila u zatvoru, i da je radila kao tutorka drugih zatvorenika.
Van Huten je upoznala Mensona na starom filmskom ranču na periferiji Los Anđelesa gde je osnovao svoju takozvanu „porodicu sledbenika“.
Tokom saslušanja za uslovni otpust 2016. godine rekla je da su ubistva bila početak rasnog rata koji je Menson nazvao „Helter Skelter“, po pesmi Bitlsa.
On je inspirisao uglavnom mlade i ženske sledbenice da izvrše ubistva, uključujući ubistvo glumice Šeron Tejt, u avgustu 1969. godine, što je, kako je u optužnici navedeno, bio „deo plana za podsticanje rasnog rata“.
Najstrašnija smrt u Holivudu, talentovanu glumicu trudnu ubili članovi sekte
Izvor: Tanjug

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.