Jedna banana dnevno za dug i zdrav život

Izvor: S media, 04.Mar.2010, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna banana dnevno za dug i zdrav život

Hrana bogata kalijem može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, tvrde italijanski naučnici koji su svoju najnoviju studiju predstavili na konferenciji koja je održana u San Francisku.

Druga studija koja je takođe prezentovana na konferenciji pokazala je da konzumiranje svežeg voća i povrća može sprečiti moždani udar.

Studija naučnika sa Univerziteta u Napulju bazirana je na deset istraživanja koji su sprovedeni između 1966. i 2009. godine i u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je učestvovalo najmanje 280.000 odraslih osoba. Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane koja sadrži kalij može umanjiti rizik od moždanog udara za 19 posto, te rizik od koronarnih bolesti srca za osam posto.

Kalij je neophodni mineral koji se nalazi u brojnim vrstama voća i povrća, među kojima i u banani, krompiru, soji, kajsiji, avokadu i suvim šljivama.

Istraživanja su pokazala da kalij smanjuje krvni pritisak i sprečava vaskularne bolesti.

Za zdrav život naučnici savetuju umanjenje količine soli koja se unosi u organizam i povećanje unosa hrane bogate kalijem.

Izvor: S media

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.