Izvor: Luftika.rs, 30.Nov.2022, 14:19

Jedinom nezavisnom kulturnom centru u NS preti nestanak, aktivisti najavljuju nastavak programa

Izgleda da je Novi Sad postao grad apsurda – kako drugačije objasniti činjenicu da se ponosno dičimo tutulom evropske prestonice kulture, a da jedinom preostalom kulturnom centru preti nestanak.
Naime, „Crna Kuća“ ili „CK13“, još od otvaranja 2007. godine, uz pomoć nemačke fondacije „Schüler Helfen Leben“ (SHL), predstavljala je pravu prekretnicu na klupskoj sceni grada,
Pored koncerata, književnih i filmskih večeri i raznih izložbi, „CK13“ je ponudio posve >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << novi pristup građanskom aktivizmu – kroz škole jezika, pomoć ljudima bez krova nad glavom, kuhinjom solidarnosti, radionicama, benefit večerima i debatama o raznim društvenim problemima.
Nakon što je početkom septembra ove godine zatvoren „Dom B-612“, koji je veoma kratko funkcionisao, a „Društveni Centar“ izgoreo pod sumnjivim okolnostima, „Crna kuća“ predstavlja jedino preostalo alternativno mesto u kojem se i dalje praktikuje društveni aktivizam i neguju različitosti.
Najnovijom sudskom presudom, ovom društvenom centru preti iseljenje sa lokacije na kojoj funkcioniše poslednjih 15 godina, ali aktivisti poručuju da će nastaviti sa programima.
Sud doneo odluku o iseljenju kolektiva CK13 iz „Crne kuće“ Naime, Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu po kojoj se usvaja tužbeni zahtev udruženja “Kuda org”.
Po ovoj presudi se utvrđuje raskid Ugovora o korišćenju prostora bez naknade i obavezuje se udruženje “Omladinski centar CK13” da se iseli iz Crne kuće i da nadoknadi troškove sudskog postupka.
Kolektiv CK13 najavljuje žalbu na dosenu presudu, koju smatraju pogrešnom i nedovoljno obrazloženom, čime se odlaže njeno izvršenje do odluke Višeg suda.
Sud je na poslednjem ročištu, održanom 14. septembra ove godine, stavio van snage sopstvenu odluku kojom se dozvoljava stupanje u mešanje fondaciji “Schüler Helfen Leben” (SHL) iz Berlina.
Kako u svom saopštenju podsećaju aktivisti Omladinskog centra CK13, “Kuda.org” je u maju 2020. godine raskinula Ugovor o korišćenju prostora sa njima i postavila ultimatume za njegovo obnavljanje koji su odbijeni.
Nakon toga, “Kuda.org” je najpre pokrenula tužbu protiv nemačke fondacije SHL, koja je finansirala kupovinu kuće, a kojoj 15 godina kasnije “Kuda.org” negira hipotekarno pravo koje služi kao garancija da kuća neće biti prodata, odnosno prenamenovana.
Aktivisti smatraju da je „Kuda.org“ svojim postupcima izgubila legitimitet U oktobru 2020. godine “Kuda org” je pokrenula tužbu za iseljenje protiv udruženja “Omladinski centar CK13”.
U ovoj tužbi se vlasnik nameće kao suveren jednog prostora od javnog značaja za čitavu zajednicu koja se okuplja u Crnoj kući, a sama kuća se tretira kao predmetna nepokretnost, navodi se u saopštenju objavljenom na CK13.org.
„Tokom ovog političkog sukoba, kao i kroz ceo sudski proces, borimo se protiv prava privatne svojine i logike privatnog gazdinstva u civilnom društvu. U postupku smo nastojali da ukažemo na nedostatak aktivne legitimacije koju “Kuda org” ne može imati upravo na temelju Ugovora koji su prilikom osnivanja Centra potpisali sa fondacijom SHL, a koji “Kuda org” takođe pokušava da poništi, u odvojenom sudskom postupku.
Tokom trajanja našeg procesa, otkrilo se i da je “Kuda org” krivotvorila vlastito članstvo i falsifikovala odluke svojih upravljačkih organa, što ukazuje na koruptivan način rada ovog udruženja. Zbog svojih postupaka “Kuda org” je izgubila sav legitimitet kod fondacije SHL, kao i na aktivističkoj i kulturnoj sceni Novog Sada, ali i kod svih aktera koji Crnu kuću posmatraju kao mesto javnog značaja“, navedeno je u saopštenju.
SHL smatra presudu nepravednom i upozorava da grad može ostati bez kulturnog centra U međuvremenu se o presudi za iseljenje po tužbi udruženja „Kuda.org“ protiv udruženja „Omladinski centar CK13“ oglasila saopštenjem i Fondacija „Schüler Helfen Leben“ (SHL), koje je potpisao njen generalni direktor Patrick Hoemke.
„Oktobra 2020. godine pokrenut je pravni postupak od strane udruženja ,,Kuda.org” protiv udruženja ,,Omladinski centar CK13” u kojem se zahteva iseljenje omladinskog centra iz poznate Crne kuće (objekta u Vojvode Bojovića 13).
Mesec dana pre ove tužbe, u septembru iste godine, ,,Kuda.org” pokreće tužbu protiv Fondacije SHL, koja je omogućila kupovinu objekta, sa pokušajem da poništi hipotekarni dug prema SHL–u i prisvoji Crnu kuću.
Nakon presude osnovnog suda u Novom Sadu u korist udruženja „Kuda.org” po pitanju prava „Omladinskog centra CK13” da ostane u prostorima Crne kuće, SHL smatra da je neophodno da izrazi svoj stav po kojem je donesena presuda nepravedna, i da pruži podršku Omladinskom centru CK13.
Ova presuda i potezi koje čini, ,Kuda.org” ometaju rad i ugrožavaju postojanje omladinskog centra, što ide na štetu zajednici Novog Sada. Delajući protiv udruženja CK13 i SHL–a ,,Kuda.org” je izgubila legitimitet kao akter nezavisne scene i civilnog sektora grada (u očima SHL–a).
Patick Hoemke, izvršni direktor SHL–a, naglašava da „Ove akcije mogu dovesti do gubitka omladinskog centra. U javnom interesu je da ‘Kuda.org‘ obustavi ove akcije kako bi izbegli gubitak ključnog dela kulturne scene Novog Sada”, stoji u saopštenju objavljenom na CK13.org.
Novi Sad kroz naočare starih pankera: Poslednja stanica „Bistro“ i buđenje starih snaga

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.