Izvor: B92, 18.Jul.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o Mileni Pavlović Barili

Beograd -- Otvaranjem retrospektivne izložbe dela Milene Pavlović Barili, sinoć u galeriji SANU počelo je obeležavanje 100 godina od rođenja ove umetnice.

Pored najznačajnijih slika, izložba "Buđenje iz sna" predstavlja detalje iz života i stvaralaštva ove umetnice koja do sada nisu bila poznata široj javnosti. Fotografije, dokumenta, odevni predmeti, nakit i drugi lični predmeti predstavljaju nam život Milene Pavlović Barili.

Upoznajemo se sa njenom poezijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kostimima i grafičkim rešenjima koji su krasili svetske časopise u prvoj polovini dvadesetog veka.

"U prvom planu su njene slike, radovi uopšte, pored slika imamo naravno grafike, pastele. Sve je to isprepletano sa faktografskim materijalom, sa autentičnim njenim dokumentima. Videli ste, svedočanstva su tu, uverenja školska itd. njen izvod iz matične knjige rođenih original, originalne fotografije iz tog vremena”, kaže Jelica Milojković, autorka izložbe.

Izložba predstavljena u galeriji SANU sadrži više od 130 slika koje su u vlasništvu Muzeja Milena Pavlović Barili u njenom rodnom Požarevcu, Muzeja savreme umetnosti, ali veći deo radova stigao je iz privatnih kolekcija. Posle Beograda, gde je izložba otvorena do 25. avgusta, dela ove umetnice videće i publika u gradovima širom Srbije.

"U Srbiji ćemo predstaviti jednu manju izložbu koja će u okviru delatnosti Muzeja savremene umetnosti biti u pogonu tokom jeseni”, rekao je Nebojša Bradić, ministar kulture.

Stotinu godina od rođenja velike umetnice slavi se i u Italiji, Mileninoj drugoj domovini, pošto je njen otac iz te zemlje.

"Milena Pavlović Barili je velika umetnica ne samo Srbije već i Italije. Italija ove godine obeležava njenu umetnost i to ne samo kroz slikarstvo već i kroz njena dela iz ostalih obalsti u kojima je izrazila svoj veliki talenat”, rekao je Armando Varikjo, ambasador Italije.

I 2010. biće godina Milene Pavlović Barili. Tada će Ministarstvo kulture Republike Srbije organizovati izložbe u gradovima u kojima je ova slikarka živela i stvarala, kao što su Pariz i Njujork.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U SANU otvorena je izložba Milene Barili

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2009, 23:30

BEOGRAD - Retrospektivnu izložbu naše značajne umetnice Milene Pavlović Barili pod nazivom "Zvezdanim tragom", kojom je počelo obeležavanje 100. godišnjice njenog rođenja, otvorio je večeras u Galeriji srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Ministar kulture Nebojša Bradić...On...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

100 godina od rođenja Milene Pavlović Barili

Izvor: Radio 021, 18.Jul.2009

Otvaranjem retrospektivne izložbe dela Milene Pavlović Barili, u galeriji SANU, počelo je obeležavanje 100 godina od rođenja ove umetnice. Pored Mileninih najznačajnijih slika, izložba "Buđenje iz sna" predstavlja detalje iz života i stvaralaštva ove umetnice koji do sada nisu bili poznati...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.