Izvor: Luftika.rs, 23.Jun.2023, 17:06

Izdavač najvećeg nemačkog tabloida masovno otpušta radnike i menja ih veštačkom inteligencijom

Axel Springer, najveća nemačka izdavačka kuća koja je vlasnik i izdavač Bilda, najavljuje revolucionarni poslovni potez koji uključuje masovna otpuštanja radnika koje će delimično zameniti veštačka inteligencija.
„Moraćemo se oprostiti od kolega koji su do sada obavljali funkcije koje u digitalnom svetu obavljaju procesi veštačke inteligencije“, navodi se u jednom internom mejlu koji je uprava poslala zaposlenima, prenose nemački mediji.
U redakciji bi mogla biti ukinuta >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << mnoga radna mesta koja su povezana s lektorisanjem ili vizuelnim dizajnom stranice.
Kako prenosi nemačka novinska agencija dpa, za sada je predviđeno otpuštanje više od 200 zaposlenih.
Uprava kuće Axel Springer je najavila da joj je cilj „socijalno zbrinjavanje“ radnika koji bi ostali bez posla.
Otkazi i pojačana upotreba veštačke inteligencije su povezani sa strategijom potpunog okretanja digitalnom izdanju dnevnika poput Bilda ili Die Welta i ukidanjem štampanih izdanja.
Merama štednje su pogođeni i regionalne kancelarije te izdavačke kuće, prenosi Hina.
Bild je još uvek sa oko 1,1 milion štampanih primeraka najtiražniji nemački dnevni list. Ali, poslednjih godina je tiraž bio u stalnom padu.
Još 2013. Bild je prodavao dvostruko više štampanih primeraka nego danas.
Bild je krajem 2021. otpustio i glavnog urednika Džulijana Rejhelta zbog optužbe za zloupotrebu moći i seksualnog napastovanja koleginica, a pravna borba s bivšim urednikom je još uvek u toku.
Krah IT sektora u Srbiji, masovna otpuštanja, stotine radnika ostalo bez posla

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.