Izvor: B92, 26.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izdata fatva o uzdržavanju od joge

Džakarta -- Indonežanski učitelji joge razmatrali da li joga šteti muslimanima. Vrhovno muslimasko telo izdalo fatvu kojom preporučuje vernicima da izbegavaju jogu.

Članovi Indonežanskog saveta ulema razmatrali su da li muslimani treba da izbegavaju jogu zbog mišljenja da se tokom joge kazuju hinudističke molitve, koje bi mogle da umanje muslimansku veru, preneo Rojters.

Savet ulema je izdao fatvu kojom preporučuje uzdržavanje od joge, ali ne i potupunu zabranu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upražnajavanja joge dok god se ona koristi kao vid fizičkog vežbanja.

"Za mene joga nije nešto što bi trebalo da regulišu sveštenici. Pojedinci sami odlučuju kako će je upražnjavati", izjavila je Pudžiastuti Sindu, muslimanka, vlasnica Studija za jogu u Bandungu, južno od prestonice Džakarte.

"Sveštenici se boje da ljudi koji upražnjavaju jogu veličaju drugog Boga, ali to nije istina. To je zbog toga što oni ne razumeju šta je u stvari joga i osećaju je kao opasnost. Trebalo bi da odu na čas joge i probaju je", izjavila je ona.

U zvanično sekularnoj Indoneziji živi 226 miliona ljudi, od kojih su 85 odsto uglavnom umereni muslimani.

Indonežanski potpredsednik Jusuf Kala, koji je otvorio sastanak Saveta ulema u subotu, zatražio je od članova tog vrhovnog muslimanskog tela u zemlji da fatva ne "seje strah" i da bude u skladu sa promenema koje se dešavaju u svetu.

Premijer Malezije Abdulah Ahmad Badavi intervenisao je prošle godine dozvoljavajući muslimanima u svojoj zemlji da upražnajavju jogu ali bez izgovaranja molitve, nakon što je malezijsko vrhovono muslimansko telo Nacionalni fatva savet izdao potpunu zabranu upražnjavanja joge.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.