Izvor: B92, 16.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iza sedam brava"

Beograd -- U Beogradu će u subotu biti otvorena izložba o kurtizanama i javnim kućama u Beogradu.

U okviru "Noći muzeja", programa koji se održava na raznim mestima u Beogradu, u Manakovoj kući biće otvorena izložba o najstarijem zanatu u Beogradu u XIX i XX veku. Autor izložbe "Iza sedam brava" Velimir Ćurguz Kazimir kaže da će pokušati da rekonstruiše sobe u javnim kućama u Beogradu u tom periodu.

Na izložbi će se naći i predmeti iz tog perioda, dokumenti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fotografije, a posetioci će moći da osete i miris najpopularnije toaletne vode iz tog vremena i da čuju muziku koja se tada slušala.

"U Beogradu, u tom periodu, način otvaranja javnih kuća bio je donekle uređen. Bila je uređena i neka vrsta medicinske kontrole, pa se znalo da su jednom nedeljno prostitutke išle na preglede, organizovano i javno. Na neki način, vrlo pozorišno, jer su išle u pratnji pandura. Našao sam podatak da je početkom XX veka u Beogradu, koji je tada imao 60.000 stanovnika, bilo 130 zvaničnih, prijavljenih prostitutki i 3.000 tajnih", kaže Kazimir.

"Prema dostupnim podacima, Zemun je bio vrlo aktivan u tom pogledu, jer je najviše javnih kuća bilo u delu današnje pijace. Mnogi Beograđani su prelazili reku da bi išli tamo. U Beogradu su javne kuće bile koncentrisane u delu Savamale. Najčešće su to bile kafane, odnosno mehane. U prizemlju je bio kafanski deo, a na spratu sobe. Položaj tadašnjih prostitutki je bio vrlo težak. Po zapisima, cene su bile vrlo niske, kao jedan bolji ručak. To je bilo vezano za mesto, tu mehanu, gde se ruča i pije, pa se i doda seksualni dezert. Mnoge od tih prostitutki su bile u stalnom dugu, jer su im gazde naplaćivale hranu i smeštaj, tako da je to bio krug iz koga nije bilo izlaza. Mnogi govore da su se sredinom XIX veka time bavile žene sa strane, ma šta to značilo, a krajem XIX i početkom XX veka mogli smo da se oslonimo na domaće snage. Postojala je i dosta zanimljiva razmena sa svetom, pa su najpoznatije kurtizane iz susednih zemalja 'gostovale' recimo po dve nedelje. Pre njihovog dolaska slane su fotografije, u dosta slobodnim pozama, što je neka vrsta marketinga, a onda su se potencijalne mušterije upisivale na spisak. Najpoznatiji je slučaj lepe Julči, verovatno Mađarice, koja je zavrtela glavu muškom delu beogradskog stanovništva", kaže Kazimir.

Autor izložbe kaže da su najdragoceniji podaci o kurtizanama i tom periodu sačuvani u spisima srpske medicine, a umetnost kao da se oglušila na te teme. On dodaje da se kod pesnika i pisaca uglavnom sve završavalo na tome da uživaju u noćnom životu. Nedostaju sočni opisi i to dosta govori o patrijarhalnoj i zatvorenoj sredini, koja je, ipak, imala javne kuće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.