Izvor: Luftika.rs, 25.Mar.2023, 10:49

Italijanski lekari prvi u svetu vratili vid slepom čoveku: Šta može da uradi posle 2 nedelje

Italijanski lekari iz torinske bolnice „Molinete“ izveli su revolucionarni zahvat. Naime, oni su, zahvaljujući specifičnoj transplantaciji dela jednog oka na mesto drugog, 83-godišnjem muškarcu koji je ostao potpuno slep na oba oka vratili vid.
On je potpuno izgubio vid pre 30 godina na jednom oku, a od pre deset godina i na drugom zbog retke bolesti koja mu je potpuno uništila rožnjaču i površinu oka.
Transplantacija levog oka na kome nije bilo moguće povratiti vid, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << koje je ostalo površinski dobro očuvano, omogućila mu je da ponovo progleda na desno oko.
Operacija je trajala četiri sata, a vodio ju je tim predvođen profesorom Mikele Reibaldijem, direktorom očne klinike „Molinete“ i predsednikom Italijanskog udruženja rožnjače i matičnih ćelija, Vinćencom Sarnikolom.
– Novitet je u tome da smo proširili transplantaciju rožnjače na čitavo oko, na konjuktivno skleralno tkivo koje igra osnovnu ulogu u tome koliki će biti uspeh transplantacije u određenim uslovima. Oko koje je oslepelo, ali ima i dalje funkcionalne aspekte, ne bi trebalo da se žrtvuju jer mogu da nam posluže kao „rezervni delovi“. U poslednjih dvadeset godina granice transplantacije su se pomerile i napravili smo ogromne korake a Italija ima vodeću ulogu u svetu – objasnio je porfesor Sarnikola.
Dve nedelje nakon operacije, pacijent je u stanju da prepozna ljude i predmete i da se samostalno kreće. Levo oko je rekonstruisano u estetske svrhe zahvaljujući tkivu donatora.
– Kada sam se probudio i počeo ponovo da vidim oblik mojih prstiju, to je bilo kao da sam se opet rodio – bile su prve reči pacijenta koji živi u Torinu.
Poslednjih nekoliko godina obavljene su mu dve tradicionalne transplantacije na desnom oku koje, nažalost, nisu uspele tako da je doneta odluka da se po prvi put u svetu izvede operacija „autotransplantacije“ sa levog na desno oko.
Jedna trećina levog oka je „autotransplantirana“ na desno oko koje je na taj način rekonstruisano i pacijent je ponovo progledao. Lekari se nadaju da, obzirom da je transplantacija urađena korišćenjem „materijala“ samog pacijenta, neće doći do mogućeg odbacivanja od strane tela.
Izvor: 24sedam
Dragan je slep od rođenja i bivši padobranac čija čelična volja pomera sve granice

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Lekari u Italiji "autotransplantacijom" oka vratili vid slepom čoveku

Izvor: Radio 021, 25.Mar.2023

U bolnici u Torinu zahvaljujući specifičnoj transplantaciji dela jednog oka na mesto drugog, 83-godišnji muškarac koji je ostao potpuno slep je progledao.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.