Izvor: Luftika.rs, 04.Dec.2022, 13:53

Istorijska pobeda žena u Iranu, ukinuta moralna policija, čeka se odluka o obaveznom hidžrabu

Nakon višemesečnih protesta, u kojima je ubijeno više od 300 ljudi, Iran je odlučio da popusti i da ukine moralnu policiju.
– Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem i zbog toga je ukinuta, rekao je glavni iranski tužilac, Džafar Montazeri, prenosi Index.hr.
– Moralna policija je raspuštena, ali će pravosudna vlast nastaviti da se bavi tim društvenim izazovom, citirao je list Shargh glavnog državnog tužioca Mohameda Džafara Montazerija. Nisu navedeni nikakvi detalji >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << o okolnostima ili sprovođenju odluke.
#BREAKING Protest-hit Iran abolishes morality police: prosecutor general pic.twitter.com/Ju4rSHKZkx
— AFP News Agency (@AFP) December 4, 2022

„To je samo prvi korak“ Režimski kritičari su sa strahom reagovali na tu objavu. Problem nije u moralnoj policiji, već u zahtevu za nošenjem marama za glavu, tvit je jednog aktiviste.
– Žene moraju da se kreću slobodno bez marama, rekao je, napominjući da bi to bio „samo prvi korak“.
Promatrači kažu da, iako raspuštanje moralne policije ne znači kraj obaveznog nošenja marama, ono predstavlja značajan korak ka uspehu ženskog pokreta u Iranu.
Preispituje se i zakon o obaveznom nošenju hidžaba Uz to, Iran je saopštio i da će preispitati decenijama star zakon koji od žena zahteva pokrivanje glave, dok se bori da uguši proteste povezane sa strogim kodeksom odevanja. Protestanti su preplavili Iran nakon smrti Mahse Amini, 16. septembra u pritvoru. Moralna policija uhvatila je tu 22-godišnju Iranku kurdskog porekla, zbog navodnog kršenja tog šerijatskog zakona.
Protestanti su palili marame za glavu i uzvikivali slogane protiv vlade. Od njene smrti sve veći broj žena ne nosi hidžab, posebno u modernom severnom delu Teherana.
– I parlament i pravosuđe rade na pitanju da li treba da se izmeni zakon, rekao je iranski državni advokat Mohamad Džafar Montazeri.
„Rezultati se očekuju za nedelju, dve“ On nije precizirao šta bi u zakonu moglo da se promeni odlukom ta dva tela, koja su u većinskim rukama konzervativaca. Tim za reviziju sastao se u sredu s parlamentarnom komisijom za kulturu „i rezultati se očekuju za nedelju ili dve“, rekao je glavni državni advokat.
Predsednik Ebrahim Raisi rekao je da su temelji iranske republike i islama zapisani u ustavu.
– Ali postoje metode sprovođenja ustava koje mogu biti fleksibilne, rekao je u televizijskom obraćanju.
Hidžab je postao obavezan za sve žene u Iranu u aprilu 1983, četiri godine nakon Islamske revolucije, kojom je svrgnuta monarhija koju je podržavao SAD. To ostaje vrlo osetljivo pitanje u zemlji u kojoj konzervativci insistiraju na tome da hidžab bude obavezan, dok reformisti to žele da prepuste individualnom izboru.
Izvor: Index.hr
Žene u Iranu pre 50 godina bile ikone stila, a onda su na vlast došli islamisti (FOTO)

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Da li je ukinuta moralna policija u Iranu?

Izvor: VOA, 05.Dec.2022, 10:43

TEHERAN - Status moralne policije u Iranu, koja je dospela u fokus javnosti pošto je 22-godišnja Masa Amini preminula u pritvoru, i dalje je nejasan zbog izostanka zvanične potvrde o njenom gašenju. Naime, jedan iranski poslanik u nedelju je izjavio da "vlada obraća pažnju na stvarne zahteve...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.