Ispovesti Kenedijeve Monike

Izvor: Politika, 07.Feb.2012, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovesti Kenedijeve Monike

Tajna Bele kuće čuvana pola veka: kako je predsednik zaveo 19-godišnju stažistkinju i s njom bio u vezi 18 meseci

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Bil Klinton nije uspeo da sačuva svoju tajnu o petomesečnoj vezi sa Monikom Levinski. Skandal o „muvanju” predsednika i 23-godišnje stažistkinje, u kojem u raznim odajama Bele kuće pravno nije bilo seksa, ali praktično jeste, umalo ga nije koštao položaja, ali se izvukao.

Njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prethodnik, Džon Kenedi, čiji je život skraćen metkom atentatora u Dalasu u novembru 1963, ili je bio diskretniji ili su to bila druga vremena, ostao je upamćen po sličnim avanturama (ljubavnica mu je bila i Merilin Monro), ali nijednom nije uhvaćen na delu. Niti su njegove devojke bile pričljive kao što su to bile Klintonove.

Zato je više kao sentimentalna senzacija o jednom prohujalom vremenu nego kao neko skandalozno otkriće dočekana knjiga „Bila jednom jedna tajna: moja veza sa predsednikom Džonom F. Kenedijem i šta je bilo posle”, u kojoj Mimi Alford (69), danas dobrodržeća baka sedmoro unučadi, opisuje šta se u Beloj kući pre pola veka punih 18 meseci događalo između nje i prvog čoveka Amerike.

Memoari su u knjižarama od danas, ali je tabloid „Njujork post” uspeo da jedan primerak pribavi unapred i tako izdavaču („Rendom haus”), objavljujući u ponedeljak najsočnije detalje, obezbedi besplatan publicitet.

Mimi Alford je imala samo 19 godina kada je dobila priliku da 1962. letnju praksu provede u službi za medije Bele kuće. Za oko 45-godišnjem predsedniku je zapela već posle četiri dana. Preko svojih šefova je dobila poziv da sa njim pliva u bazenu rezidencije, što je odmah prihvatila.

Nije se protivila ni kad ju je posle toga Kenedi pozvao da joj lično pokaže privatne odaje. Ta šetnja je potom završena u spavaćoj sobi prve dame Žakline Kenedi.

Sledi detaljan opis kako je izgubila nevinost. „Ja sam bila u šoku, dok se on ponašao kao da je to bila najnormalnija stvar na svetu”, piše Alfordova, čije je prezime tada bilo Berdsli.

U svojoj ispovesti ona naglašava da ništa nije bilo na silu. „Činjenica da me je želeo najpoznatiji i najmoćniji čovek Amerike uticala je na moja osećanja da otpor nije dolazio u obzir. Zato predsedniku nisam rekla ne.”

Susret u Žaklininoj sobi bio je početak veze koju je godinu i po dana kasnije prekinuo atentat na Kenedija. Intimni su bili u raznim prostorijama Bele kuće, ali i na Kenedijevim putovanjima po zemlji. Za razliku od Klintonove afere, ova nikad nije bila u stilu „može da bude, ali ne mora da znači”. Bio je to strastan seks.

Ali nema dileme da u toj vezi nije bilo i ljubavi. Nijednom se, uostalom, nisu poljubili. Mimi predsednika nikad nije oslovila sa „Džek”, već isključivo sa „gospodine predsedniče”. Sa njegove strane, očigledno je bilo da je samo želeo da zadovolji svoj očigledno snažni libido.

To potvrđuju i dve epizode o kojima Mimi Alford piše bez zazora. U prvoj, Kenedi je od nje zatražio „da se pobrine” za jednog njegovog saradnika, da bi potom posmatrao kako ga zadovoljava oralnim seksom. Kasnije se oboma zbog toga izvinio. Drugom prilikom zatražio je da „bude na usluzi njegovom mlađem bratu” (Tedu), što je, kaže, odbila.

----------------------------------------------

Nagoveštaji afere plasirani 2003. godine

Prvi nagoveštaji o ovoj aferi pojavili su se inače u biografiji istoričara Roberta Daleka, objavljenoj 2003, u kojoj se pominje „visoka i lepa 19-godišnja brucoškinja” koja je bliska sa predsednikom. Mimi Alford je tada, kontaktirali su s njom tabloidi, potvrdila da je reč o njoj, ali se, posle kratkotrajnog publiciteta u tabloidima, na tome sve završilo.

M. Mišić

objavljeno: 08.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.