Izvor: Luftika.rs, 09.Dec.2022, 13:58

Ispovest samohranog oca iz Niša: „Sin mi je silovan 5 puta u školskom toaletu, vaspitači sve krili“

– U tu školu ide od sedme godine i nikada ranije nije bilo problema. Ali 16. novembra došao je kući i žalio se da ga jako boli stomak, kao i zadnji deo tela. Toga dana priznao mi je da je žrtva seksualnog nasilja od strane drugog učenika i da se to ponovilo u više navrata, ali da svoju traumu nije smeo da podeli sa mnom, jer su mu vaspitači to – zabranili.
Dečak tražio da ga otac izvede iz škole Ne krijući ogorčenje ovako svoju ispovest počinje Dejan Nikolić iz okoline Merošine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << za Večernje Novosti. Njegov šesnaestogodišnji sin, kako tvrdi, u Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“ u Nišu bio je žrtva vršnjaka koji ga je seksualno i fizički maltretirao. Sve se dešavalo pod pritiskom i pretnjama tog drugog učenika, a
Dejan veruje da su čitav slučaj hteli da zataškaju i u domu.
– Moj sin boravi u domu radnim danima, a vikende provodi kod kuće. Tog 16. novembra pozvao me je iz škole da uveče odem po njega, jer je trpeo velike bolove u stomaku i zadnjici –  opisuje otac.
Prema njegovim rečima, dete mu se poverilo da se na iste bolove već žalilo vaspitaču, ali da mu je ovaj rekao da izmišlja i traži razlog da ne ide u školu.
– Pretili su da će biti kažnjen ukoliko bilo šta od toga ispriča kod kuće. Pretili su mu da će za kaznu da čisti trpezariju i namešta spavaonice. Moje dete je otišlo tamo da uči, a ne da čisti- priča otac.
Kad je trebalo da se vrati u školu, priznao šta mu se desilo Nekoliko dana dečak nije išao u školu, a potom je otac 30. novembra planirao da ga povede.
– Sine, ideš u školu danas, tata brzo dolazi po tebe, rekao je tog jutra Dejan.
Potresen, otac je novinatima otac nam priča da ga je sin molio da ga nipošto ne vodi i da zbog sramote ne može da mu kaže zbog čega se boji da se na to mesto vrati.
– Na kraju, posle mnogo mojih molbi, smogao je snage da mi prizna da je pet puta silovan u toaletu. Drug ga je tukao i primorao na to –  priča Dejan, koji sam brine o sinu jedincu od rođenja, jer ga je majka ostavila kada je imao svega 10 dana.
Poslednji put dečak je u školu išao u ponedeljak (5. decembra).
– Kao da mi đavo nije dao mira, odveo sam ga u školu nakratko, dok se na poslu dogovorim za slobodne dane. Žurio sam da uzmem te papire i da odem po sina. Usput sam ga nekoliko puta zvao, ali nije mi se javljao na telefon, pa sam odlučio da se vratim u školu. Tamo sam zatekao vaspitače kako ga teraju da se pomiri i rukuje sa dečakom koji ga je zlostavljao. To je dodatno istraumiralo moje dete –  kaže otac.
Posle toga, kako kaže, odmah je prijavio nasilje na dežurni broj telefona, na koji su ga uputili u policiji.
Obaveštena i škola i Tužilaštvo Iz niške policije potvrđuju da je slučaj nasilja prijavljen, kao i da su sve informacije prosleđene tužiocu. Čekaju reakciju Višeg tužilaštva u Nišu, koje je nadležno za ovakve slučajeve.
Otac maltretiranog dečaka ipak smatra da se problem zataškava:
– Kako je moguće da se incident ponovio pet puta-  pita se on.
– Sin mi je čak rekao i da ih je jednom zatekao i vaspitač, koji ih je samo izgrdio i poslao u učionicu.
U specijalnoj školi „Bubanj“ u Nišu kažu da su nakon obraćanja roditelja i saznanja o slučaju preduzeli mere predviđene zakonom i Protokolom postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.
– Preduzete su mere pojačanog nadzora, obavešteni su roditelji, obavljeni razgovori sa učenicima. Zasedali su timovi za zaštitu od diskriminacije i nasilja i inkluzivno obrazovanje. Dogovorene su mere pojačanog nadzora i data konkretna uputstva nastavnicima i vaspitačima za jačanje poverenja između učenika, kao i između učenika i nastavno-vaspitnog osoblja i roditelja –  navedeno je u saopštenju koje je potpisala direktorka Marina Perić.
Izvor: novosti.rs
Grupa obesnih tinejdžera surovo se iživljava nad vršnjakom, a devojčica cilja u lice (VIDEO)

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.