Iskreno pismo maćehi moje ćerke

Izvor: Mondo, 15.Nov.2016, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskreno pismo maćehi moje ćerke

Nikada te nisam želela ovde. Jednostavno, nikada nisi bila deo plana. Dok sam, odrastajući, sanjala o svojoj porodici, to nikada nije uključivalo tebe. Međutim...

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Nisam želela pomoć druge žene u odgajanju mog deteta. Plan je bio da se moja porodica sastoji od mene, tate i naše dece, ne tebe.

Sumnjam da si ti ikada želela mene u svom životu. Sumnjam da si planirala da budeš majka detetu koje nisi rodila. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Mogu da se kladim da je tvoj plan o tvojoj porodici podrazumevao tebe, tatu i vašu zajedničku decu, ne mene niti moju ćerku.

Mogu i da se kladim da si, kada si sanjala da postaješ majka, mislila na dan kada rađaš dete, a ne dan kada se udaješ. Prilično sam sigurna da nikada nisi planirala moje postojanje.

Ali Bog ima druge planove koji daleko prevazilaze naše sopstvene i kada se moja mala porodica raspala u dve, znala sam da ćeš doći i ti.

U mojoj glavi je trebalo da budeš odvratna zver i da moja ćerka uopšte ne želi da budeš njena majka, ikada! Nadala sam se da ćeš biti polu-neprivlačna i molila sam se da se moja ćerka ne ugleda na tebe. Njen otac bi znao da se zadovoljava lošijim rešenjem. Zlo je kovitlalo u meni jer nikada nisam želela da se suočim sa činjenicom da će druga žena biti majka mom detetu u mom odsustvu.

A onda si došla ti.

Kada sam te prvi put upoznala, priznaću da nisi bila ono što sam zamišljala i ljubomora je probola moje telo.Trebalo je da budeš odvratna, sećaš se? Ali nisi bila, bila si izuzetno lepa. Trebalo je da budeš zla stara veštica, sećaš se? Ali nisi bila, bila si mlada, slatka žena.

Moji planovi su bili osujećeni.

Shvatila sam, po izrazu na tvom licu, da je to što si mene upoznala za tebe bilo podjednako teško kao i za mene. Moje srce je momentalno omekšalo. Dovraga sa tvojim ljubaznim osmehom! Planirala sam da te zaista mrzim. Zašto mi kvariš plan?

Želela sam da te vređam ali si mi to učinila nemogućim i ubrzo sam bila zahvalna na tebi.

Prihvatila si našu ćerku od samog početka i bezuslovno si volela i nju i njenog oca, to je iskreni dar za sve nas. Uključila si našu ćerku u sve što radiš i učinila si da se oseća voljenom i prihvaćenom. Ti stavljaš njen odnos sa ocem iznad tvog i samo hrabra i neustrašiva žena zna kako da to uradi sa takvom gracioznošću.

Znala sam da će, kada smo njen otac i ja odlučili da se razvedemo i živimo u odvojenim domovima, biti dana kada ću joj biti potrebna, ja njena mama, a kada neću biti tamo. Jako sam zahvalna da si ti tu u mom odsustvu. Zahvalna sam što imaš milosti za njene tinejdžerske godine i što je nikada ne odbacuješ. Njoj je potrebna majka u tvojoj kući i ti si uradila neverovatan posao time što si tu za nju.

Poštovala si moju poziciju od samog početka. Cenim što uvek proveriš sa mnom da li donosiš pravu odluku sa njom. Znam da je naša situacija retka. Ne dešava se često da mama i maćeha šalju jedna drugoj poruke da bi podsetile jedna drugu da se vole i poštuju. Ti si pravi dar.

Zbog tebe i tvoje hrabrosti da budeš majka našoj ćerki na način na koji ti to radiš, ona će biti bolja žena. Ona će izrasti uz više ljubavi nego što sam ikada mogla da zamislim. Nije ona birala da ima razvedene roditelje i, iako ne bih to poželela nijednom detetu, jako sam zahvalna što ona sada ima četiri roditelja koji vole nju ali se vole i međusobno. Ona je osećajna zbog toga i razume da neuspeh u jednoj sferi može prerasti u blagoslov u nekoj drugoj.

Ne gledam na tebe kao na zamenu kada ja nisam tu. Ti si njena mama kada je ona sa tobom i kada je sa mnom. Uzbuđena je da te pozove i ispriča ti svoje priče kada je u mojoj kući i od toga srce hoće da mi iskoči iz grudi od sreće. Ponos me ispuni kada me obgrliš svojim rukama i pružiš nežan zagrljaj svaki put kada se vidimo.

Veoma sam svesna kako izgleda kada majka ne može emotivno da prihvati maćehu svog deteta u svom životu. Iz mene izlazi velika zahvalnost da smo mi sposobni da se uzdignemo iznad bilo čega takvog i uradimo ono što je stvarno dobro za našu ćerku. Hvala ti što si dovoljno zrela i imaš dovoljno poštovanja da budeš roditelj zajedno sa mnom.

Obećavam da ću uvek poštovati tvoje mišljenje o našoj ćerki. Obećavam da nikada neću umanjivati poziciju koju imaš u njenom životu ili činiti da se osećaš kao da ti nisi njena mama. Obećavam da ću je odgajati tako da bude zahvalna što ima dve jake i hrabre žene u svom životu koje imaju hrabrost da joj budu majke zajedno. Čak iako su naši životi mirni ja se molim da se ona ne nađe u istoj situaciji, ali ako se ipak i nađe, obećavam da ću služiti kao primer toga kako zajedničko roditeljstvo treba da izgleda.

Divna ženo, ti si redak dragulj. Bog te blagoslovio i voleo.

(Pismo je napisala Kendis Kari, preneli su "Hafington post" i "Najbolja mama na svetu")

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.