Izvor: Luftika.rs, 01.Dec.2022, 22:20

Inficirani HIV-om ne prenose bolest ako su na terapiji, od 2005. rođeno 40 zdravih beba

Prvi decembar obeležava se kao Svetski dan borbe protiv HIV-a. Obeležava se nizom manifestacija širom sveta pa i u Srbiji gde je ovog 1. decembra 2022. godine održana konferencija „Izjednačimo“ na kojoj su predstavnici institucija naše zemlje govorili o značaju rada na kontinuiranoj i održivoj prevenciji, lečenju, terapiji i PrEP, kao i o značaju jednakosti u borbi protiv HIV-a.
Zvanične podatke Instituta za javno zdravlje Srbije na konferenciji je istakla prim. dr Danijela Simić >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << sa kojom Espreso pravi razgovor na ovu temu a mi vam prenosimo najvažnije.
Više obolelih ove godine nego 2021. No, najpre recimo da je u Srbiji u periodu januar–novembar dijagnostikovano 152 osobe inficirane HIV-om. To je za četvrtinu više nego u istom periodu lane. Među prijavljenim dijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama u periodu januar–novembar ove godine bilo 18 puta više muškaraca u odnosu na žene.
Upitana da li osobe sa HIV-om mogu razmišljati o potomstvu, doktorka Simić je Espresu odgovorila:
– To je nešto što je apsolutno moguće, 40 beba u našoj zemlji je od 2005. godine rođeno od strane mama koje su bile HIV pozitivne, ali su bile na pomenutom protokolu. Najvažnije je da piju terapiju na propisan način i imaju detetaktibilnu diremiju, odnosno imaju redukovano razmnožavanje virusa u organizmu.
To znači, objasnila je doktorka da ni osobe koje su HIV pozitivne, a na terapiji su, ne mogu preneti HIV na druge osobe.
– Znajući puteve prenosa, ukoliko ne praktikuju rizično ponašanje, pre svega nezaštićene seksualne odnose, razmenjivanje pribora za drogiranje koji nikako ne bi trebalo deliti. Kada govorimo o prenosu sa majke na dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja, važno je da napomenemo važnost testiranja trudnica na HIV i ukoliko su pozitivne ili od ranije znaju da su zaražene da budu na terapiji i da ispoštuju protokol za prevenciju HIV infekcije, odnosno prenosa sa mame na bebu- naglasila je doktorka.
Sa HIV-om se može živeti i 20 godina bez simptoma Polovina svih osoba koje imaju dijagnostikovanu HIV infekciju u ovoj godini i prethodnih godina nije imala ni jedan znak i simptom, ali trećina do četvrtina njih koji su imali simptome su bili u stanju uznapredovane HIV infekcije. Znači značajno narušen imunološki sistem, to je poslednji trenutak da se uključe na terapiju i lečenje dabi se sprečilo oboljevanje i umiranje od AIDS-a-  odgovara doktorka otkrivajući i da najmlađa osoba kojoj je dijagnostikovana HIV infekcija ove godine ima 22 godine, a najstarija 70 godina.
Doktorka je dalje u razgovoru za Espreso objasnila da je osoba  inficirana onog trenutka kada HIV virus uđe u organizam.  Virus se, kako dodake, jako brzo umnožava, to su milioni kopija virusa u mililitru krvi. Osoba postaje jako infektivna a  nema nijedan znak i simptom.
– Tek negde oko 20 do 40 odsto osoba koje su inficirane će razviti neki akutni, anti-virusni sindrom koji se manifestuje simptomima sličnim gripu, temperatura, uvećane limfne žlezde, nekada može da se javi neka ospa i najviše liči na infektivnu mononukleozu. Osobe koje imaju taj sindrom, apsolutno treba da se testiraju na HIV-  apeluje doktorka Simić.
– Ima i onih koji 20 godina ne razvijaju znake i simptome, ali virus narušava imunološki sistem i neminovno je da osoba koja ima HIV infekciju u nekom trenutku razvije klinički AIDS i ako je to jako kasno, može umreti, nažalost i to je registrovano u našoj zemlji. Važno je znati da je to nešto što apsolutno možemo da preveniramo- naglašava sagovornica Espresa.
Ceo intervju možete pročitati OVDE
„Madona sa istoka“ čuvala nevinost do 39. godine, a onda ju je prvi čovek kojeg je volela zarazio HIV-om

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.