Izvor: Luftika.rs, 12.Apr.2024, 17:05

Ime ovog starog srpskog grada je toliko sramotno da ne smemo ni da ga prevalimo preko usta

Srednjovekovni grad Koprijan, još poznat i kao Kurvingrad, na teritoriji opštine Doljevac, danas je tek ruševina koja čeka bolje dane.
Detaljna arheološka istraživanja ponovo su pokrenuta pre nekoliko godina, ali legende kraja, a naročito one vezane za njegovo koloritno ime, daleko su starije.
Prvi put u istoriji Koprijan se pominje u doba Rimljana, pa je izvesno da je njegova istorija viševekovna i burna. Ostaci grada danas se nalaze sa desne strane Južne Morave, nedaleko od Niša, u selu Klisura.
Ostatci koji su danas vidljivi potiču iz srednjeg veka kada je, na temeljima starijeg utvrđenja, srpski vlastelin Nenad ovde podigao odbrambeni grad 1372. godine.
Prema podacima sa sajta Turističke organizacije...

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.