Izvor: B92, 16.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima neka tajna veza...

Vašington -- Kongres SAD-a dao je još dve godine Nacionalnom arhivu da rasvetli odnose američkih vlasti i nacističkih ratnih zločinaca.

Radna grupa, koja takođe istražuje i američku pomoć određenim zvaničnicima režima u Japanu tokom 30-tih i 40-tih godina prošlog veka, trebalo je da do kraja marta završi svoj zadatak. "Ni šezdeset godina posle, mi ne znamo celu istinu o blagonaklonim odnosima naše vlade prema nacistima", izjavila je kongresmen iz Njujorka, Kerolin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Maloni.

Stručnjaci za arhive i istoričari su, istraživajući dokumenta, koja su dobili na uvid od američkog Ministarstva odbrane i finansija, Stejt departmenta i u manjoj meri Centralne obaveštajne službe, otkrili da je američka Vlada direktno odobrila azil "izvesnim nacističkim ratnim zločincima visokog ranga kako bi iskoristili njihovu sturčnost tokom hladnog rata, pre svega protiv Sovjetskog Saveza", rekla je Kerolin Maloni.

U studiji "Američke obaveštajne službe i nacisti", koju je radna grupa objavila u maju prošle godine, navodi se da je "najmanje pet osoba bliskih" Karlu Ajhmanu, šefu Službe za jevrejsko pitanje, tokom Hitlerove vladavine, radilo za CIA. Istovremeno, američka centrala je stupila u kontakt sa "najmanje 23 nacista ili ratnih zločinaca" u želji da ih regrutuje, a dvojica među njima su dobili i američko državljanstvo.

Radna grupa za nacističke ratne zločine, koja je već imala uvid u osam miliona stranica dokumenata, obelodanila je, takodje, da je majstor nacističke špijunaže Rajnhard Gelen, koji je delovao na Istočnom frontu, posle rata bio "izuzetno važan agent za američku obaveštajnu službu". Karolin Maloni je navela da je u jeku hladnog rata, Gelen upravljao špijunskom mrežom u kojoj je bilo dosta bivših nacista ili kolaboracionista.

Krajem 1949, CIA je regrutovala Ota fon Bolšvinga, bivšeg SS oficira, koga smatraju inspiratorom progroma Jevreja u Bukureštu 1941. CIA mu je zatim 1953. godine omogućila da dođe u SAD. Kada su austrijske vlasti tokom 50-tih godina prošlog veka, a zatim i američko Ministarstvo pravde tokom 70-tih godina, ušli u trag Bolšvingu, CIA im nije pružila nikakve informacije o njemu. Bolšvig je, ipak, pronađen i oduzeto mu je državljanstvo pre smrti 1982.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.