Ideja koja spasava živote: Pešački prelaz sa LED rasvetom VIDEO

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 13:50

Ideja koja spasava živote: Pešački prelaz sa LED rasvetom VIDEO

Kako učiniti pešake vidljivijim? Francuzi imaju dobru ideju i testiraju svoje sisteme od 2017.

Sada je zvanična uredba omogućila horizontalnu signalizaciju sa LED rasvetom na putevima ili trotoarima. Kako to sve funkcioniše?

Uobičajenim oznakama na asfaltu, kao što su obeleženi pešački prelazi, dodaje se dinamička svetlosna signalizacija. To su pločice debljine 6 mm koje se sastoje od nekoliko slojeva, uključujući LED trake.

Ovi objekti su projektovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da izdrže prolaz mnogih vozila, a površina im nije klizava, pa ne smetaju pešacima dok hodaju preko njih. Mogu se trajno ugraditi u kolovoz ili jednostavno zalepiti na asfalt, oko pešačkog prelaza.

Naravno, ideja je da pešaci ili biciklisti budu vidljiviji noću ili u lošim vremenskim uslovima.

Ceo sistem je kreirala kompanija Colas. Zahvaljujući povratnim informacijama prikupljenim tokom testiranja, Colas stalno poboljšava svoj sistem.

Horizontalna saobraćajna signalizacija sa osvetljenjem se uključuje kada su pešaci u njegovoj blizini i na taj način signalizira vozačima da uspore ili stanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ideja koja spasava živote: Pješački prelaz sa LED rasvjetom

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2023, 12:25

Kako učiniti pješake vidljivijim? Francuzi imaju dobru ideju i testiraju svoje sisteme od 2017.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.