I mirišu i zarađuju

Izvor: Glas javnosti, 28.Jun.2009, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I mirišu i zarađuju

Kada su pre 20 godina u mačvanskom selu Lipolist čuvene porodice Topalović i Marinković umesto pšenice i kukuruza u svojim njivama počeli da gaje ruže, mnogi seljaci su se krstili i rekli da od tog posla nema ništa. Pokazalo se međutim, da ruže ne samo da lepo mirišu već i da mogu da donesu zaradu. NJima su se pridružili i mnogi drugi, tako da je ovo selo postalo čuveno po ružama. Sadnice ruža iz Lipolista stižu u mnoge gradove u Srbiji, a već nekoliko godina i u Rusiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Ruži u čast, već 15 godina u Lipolistu se pod pokroviteljstvom grada Šapca a u organizaciji Turističke organizacije organizuje festival „Ruže Lipolista“. Ove godine stiglo je 25 izlagača. Naravno, najbrojniji su bili domaćini, jer kod njih je sve i počelo.

Milan Marinković je četvrt veka u proizvodnji ovog cveća. Od njega svi traže savet, pomoć i poslovne veze koje je stekao u izvozu.

- Počeo sam sa nekih 500 do 1.000 sadnica, a sada imam oko 100.000 sadnica, na dve parcele od po hektar. Najviše izvozimo u Rusiju, iako su cene u izvozu dvostruko manje nego domaće. Sadnicu ruže izvoznici plaćaju 45 centi, a kod nas je oko 80, a nekada i jedan evro. Ali na domaćem tržištu ne bismo imali kome da ih prodamo-kaže Milan, koji je ove godine dobio drugu nagradu žirija na festivalu, jer je imao najbolji asortiman.

Snežana Marinković ima svoj rasadnik na 25 ari i kaže da sada godišnje zaradi oko 6.000 evra.

-    Počela sam pre šest godina, ali rasadnik ne daje novac odmah, već nakon dve godine. Potrebno je stalno prskanje, orezivanje, zalivanje, kalemljenje, okopavanje - objašnjava ona.

Pelcer ruže iz Lipolista primio se i u Pocerini. Biljana i Rade Ivanović formirali su ružičnjak u selu Sinoševiću.

- Muž i ja smo tehnolozi i ostali smo bez posla u „Zorki“. Ružama školujemo decu u Beogradu. Imamo rasadnik sa 30.000 ruža u cvetu. Naš rasadnik je mlad, imamo ga tek sedam godina. Zemljište mora biti dobro pripremljeno i moramo da imamo dozvolu i da smo registrovani. Koliko su sadnice naših proizvođača zdrave, govori i to, da ruže mogu da izdrže i mesec dana do transporta na određeno mesto -kaže Biljana.

Aleksandar Topalović iz Lipolista dobio je prvu nagradu žirija jer je njegov štand bio primer kako i sa ostalim ukrasnim četinarima ulepšati vrt .

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.