I decaci ranije ulaze u pubertet nego nekad

Izvor: S media, 08.Dec.2010, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I decaci ranije ulaze u pubertet nego nekad

Današnji decaci ulaze u pubertet otprilike godinu dana ranije nego generacija njihovih očeva, rezultat je istraživanja obavljenog u američkom Medicinskom centru Sedars Sinaj.

Tako je utvrdjeno da sve raniji pubertet nije nešto što se dešava samo devojčicama.

Istraživanjem je obuhvaćeno 6.200 zdravih bugarskih dečaka, čiji su rezultati uporedjeni s rezultatima učesnika slične studije obavljene 1970. godine. I u jednoj i u drugoj studiji su mereni visina, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << težina, volum testisa i dužina i obim penisa.

Studija od pre nekoliko decenija je pokazala da seksualni razvoj tadašnjih bugarskih dečaka uzima zamah izmedju 13. i 16. godine, dok se kod današnjih dečaka to dešava izmedju 12. i 15. godine.

Kod današnjih bugarskih dečaka najveći razvoj testisa i penisa se odvija izmedju 12. i 16. godine, dok najbrže rastu u visinu i dobijaju na težini izmedju 12. i 14. godine.

Mada je generacija pubertetlija iz sedamdesetih godina prošlog veka imala nešto manje genitalije od danasnjih dečaka tih godina, posle 17. godina ta medjugeneracijska razlika se gubi.

Američki stručnjaci ističu da bi iza ranijeg puberteta mogli da stoje mnogi faktori - genetski, okolinski, prehrambeni i obrazovni.

Ostaje nejasno kakve bi eventualne zdravstvene posledice mogao da ima raniji pubertet na odrasle muškarce.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.