Izvor: B92, 28.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Evropljani su nekada bili crnci

Njujork -- Razlike Evropljana i Afrikanaca mogu biti objašnjene mutacijom samo jednog od tri milijarde delova ljudskog genoma.

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu Sajens, postoje dve verzije gena koji određuje pigmentaciju. Jedna verzija pojavljuje se u DNK svih Afrikanaca, a druga je nađena kod većine Evropljana. Naučnici veruju da se mutacija odigrala pre više hiljada godina, kada su ljudi počeli da se sele iz severne Afrike u Evropu.

"Zapanjujuće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da ta promena zavisi od promene samo jednog jedinog slova u knjizi života, jedne male izmena od moguće tri milijarde", rekao je vodeći istraživač i lekar Medicinskog fakulteta Univerziteta države Pensilvanije Kit Čeng. Čeng se nada da će otkriće na kraju dovesti do novog načina lečenja raka kože, a možda i do boljeg razumevanja među ljudima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.