ТВРТКО I КОТРОМАНИЋ

Izvor: Objava, 16.Jul.2018, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ТВРТКО I КОТРОМАНИЋ

Босански бан а затим и краљ. Рођен 23. августа 1338. у Бобовцу. Постао бан са непуних 15 година после смрти свога стрица Стјепана II Котроманића (1353). У почетку био лојални вазал угарског краља Лудвига I Анжувинског, који га је вратио на престо са којег га је збацила властела. Ускоро између њих избија сукоб који је привремено изглађен 1357, када му је Твртко уступио Хум. Лудвиг га је међутим поново напао 1363. под изговором борбе против босанских јеретика - патарена, али је поражен и морао се повући.

Твртко је наставио освајања свога стрица Стјепана II Котроманића. У савезу са српским кнезом Лазаром 1373. напада и побеђује агресивног жупана Николу Алтомановића. Уништивши Алтомановићеву власт, Твртко и Лазар деле његове земље. Твртку су припале области око горње Дрине и Лима, као и приморске жупе од Дубровника до Котора. Како се смрћу цара Уроша (1371) у Србији угасила владарска лоза Немањића, Твртко се у договору са кнезом Лазаром на Митровдан 1377. крунисао на гробу Светог Саве у манастиру Милешеви двоструким венцем (тј. двоструком круном) за краља Срба и Босне, као потомак Немањића по тзв. танкој линији (преко баке). По традицији српских владара узео је име Стефан.

После смрти угарског краља Лудвига I (1382) Твртко је освајао по Далмацији и Хрватској, па је и ове земље придружио својој владарској титули. У бици на Косову пољу 1389. Твртко шаље у помоћ кнезу Лазару један део босанске војске предвођен војводом Влатком Вуковићем. Касније Твртко појачава притисак на Далмацију, и 1390. покорава градове Сплит, Трогир и Шибеник и нека острва на Јадрану. Даље ширење насилно је прекинула најезда Турака.

За Тврткове владавине Босна је постала водећа држава Јужних Словена. Твртко је умро 10. марта 1391. у Бобовцу.