Izvor: Story, 20.Avg.2015, 18:10 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Hranite se zdravo: Slatkiši koji ne goje, a spremaju se za čas
Volite da jedete slatkiše, ali vas grize savest? Predstavljamo vam recepte koje sebi možete da priuštite i ako pazite na liniju, a odličnog su ukusa.
Foto: Profimedia
Rum kuglice
Rum kuglice od pahuljica su odlična poslastica u kojoj umesto čokolade i šećera imate zdrave zamene.
Potrebno vam je 5 supenih kašika različitih pahuljica (ječmene, zobene, sojine, pšenične), orašasti plodovi, razno suvo voće (dodajte >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << količinu po želji), pola litre mleka, 2 kašike meda, kakao, rum.
10 najzdravijih namirnica na svetu
Kuvajte pahuljice i suvo voće samo 5 minuta u mleku. Ostavite da još malo nabubre oko 15 minuta. Nakon toga ih procedite i ubacite u blender te dodajte ostale sastojke i izmiksajte ih.
Ukoliko smesa bude prečvrsta dodajte još mleka, a ako budu premekane, dodajte još pahuljica ili orašastih plodova.
Od smese pravite male kuglice koje možete uvaljati u rogač ili mlevene orašaste plodove. Ukoliko volite kokos, cimet, rogač, možete kombinovati i ove namirnice umesto ruma i kakoa i dobićete odlične ukusne kolačiće.
Ovaj kolač ne mora biti u obliku kuglica. Možete ga jednostavno izliti u tepsiju i poravnati, pa kada se isuši na sobnoj temperaturi ili frižideru, seći u kocke kao kolač.
Energetska bomba
Ovaj ukusni napitak podićiće vam energiju za čas.
Sve što vam treba je 1/2 šolje bademovog mleka, 1/2 šolje soka od narandže, 1/2 banane, 1 kašika meda, 1/2 kašočice cimeta, prstohvat đumbira u prahu i led.
Foto: Profimedia
Sve sastojke izmiksujte u blenderu, pa odmah popijte.
Bademovo mleko će osigurati energiju, a narandže i banane su bogat izvor vitamina C i kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.
Umesto đumbira u prahu, možete da stavite komadić svežeg đumbira.
Voćni sladoled
Topli letnji dani skoro pa su nezamislivi svim sladokuscima bez ove hladne poslastice. Ovaj recept je idealan ako želite da jedete zdrav sladoled, bez griže savesti da ćete se ugojiti.
Potrebna vam je jedna kašika slatke ili kisele pavlake, 2 kajsije, 2 breskve, 2 nektarine, i polovina banane.
Foto: Profimedia
Voće staviti na tri sata u zamrzivač, kako bi se dobro stvrdnulo. Ukoliko slučajno preterate, ostavite petnaestak minuta na sobnoj temperaturi da se malo "otpusti".
Iseckajte voće, ubacite u blender, dodajte pavlaku i izmiksajte. Kao ukras, možete da dodate maline, borovnice, kupine i drugo bobičasto voće ili komadiće preostalog voća.
Raspodelite u elegantne čaše za sladoled i vratite u zamrzivač da se lepo stegne, a možete i da ga služite i u kuglama.
Izvor: 24sata.rs