Homocistein razara srce

Izvor: Story, 22.Feb.2015, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homocistein razara srce

Na koji način možemo da zaštitimo svoj kardiovaskularni sistem, da živimo duže i kvalitetnije, ali i koje okolnosti povoljno ili nepovoljno utiču na naš život, otkriva naša stručna saradnica

Foto: Profimedia, Shutterstock

O jedinjenju po imenu homocistein priča se već godinama, čak je 1976. objavljena studija o korelaciji između povišenog homocisteina i pojave koronarne bolesti, ali ono što je interesantno jeste to što je tek nedavno on zaista i optužen >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << za glavni uzrok nastajanja srčanih i moždanih udara. Dugo vremena vodile su se stručne polemike u vezi sa holesterolom, rađene su bezbrojne kliničke studije o razornom uticaju takozvanog lošeg holesterola (LDL), a povišen homocistein uzimao je svoj danak u ljudskim životima.

Piše: Spec. dr Ana Gifing, anesteziolog

ZAŠTO JE OPASAN?

Jednostavno rečeno, nakupljanje homocisteina dovodi do oštećenja krvnih sudova, a vremenom i do pojave zapaljenjskog procesa. To dalje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg, odnosno LDL holesterola. On se lepi na oštećenom mestu dovodeći do suženja krvnog suda, što vodi ka infarktu miokarda ili moždanom udaru. Povišen pritisak je dodatni faktor rizika. Na Univerzitetu Bergen u Holandiji urađena je studija na 4.766 osoba starosti od 65 do 67 godina i nakon početnog testiranja, naredne četiri godine praćena je stopa obolevanja i smrtnosti od srčanog ili moždanog udara. Otkriveno je da samo pet odsto povećana vrednost homocisteina podiže stopu nastanka bolesti i mortaliteta za 50 odsto.

REFERENTNE VREDNOSTI

Većina laboratorija daje referentne vrednosti sa gornjom granicom od 10 do 12 mikromola/litar, čak i 16 ili 20 za osobe starije od 60 godina, ali britanski naučnik Patrik Holford striktno kaže – svaka vrednost preko 6, eventualno 7 mikromola/litar je patološka.

Osim genetskih predispozicija, od homocisteinemije najčešće obolevaju depresivne osobe, ljudi koji pate od nesanice, osećaju stalni umor, zatim vegetarijanci, potom oni koji jedu svakog dana crveno meso ili konzumiraju više od tri jedinice alkoholnog pića, kao i pušači. U tu kategoriju spadaju i osobe koje su često prehlađene, oni koji piju više od tri šolje kafe dnevno, imaju smanjenu koncentracija i pate od bolova u zglobovima ili mišićima. Prema našim istraživanjima, nijedan od gore navedenih primera ne mora da bude relevantan. Jednostavno, nedostatak folne kiseline i vitamina iz B grupe može da bude osnovni uzrok za nastanak srčanog ili moždanog udara.

KAKO REŠITI PROBLEM?

Kad imamo laboratorijski test urađen u okviru patoloških vrednosti, određujemo suplementaciju pojedinih vitamina za srce i krvne sudove, pre svega vitamina iz B grupe i folne kiseline. U zavisnosti od toga kakvi su parametri, određuje se doza suplementa. Već za 15 do 20 dana dolazi do smanjivanja vrednosti homocisteina, a time i faktora rizika za nastanak pomenutih bolesti. Naša šestogodišnja studija pokazala je da je snižavanje vrednosti homocisteina ubedljivo dovelo do sprečavanja pojave kardiovaskularnih simptoma.

Pratili smo rezultate jedne grupe od 4.270 naših pacijenata sa primarno povišenim vrednostima homocisteina (preko 7 mikromola/l) i uz propisanu suplementaciju, svi su za kratko vreme ostvarili vrednost od 4 do 5 mikromola/l. Prethodne vrednosti bile su čak do deset puta više. Svi pacijenti sada imaju minimalnu vrednost homocisteina i energija im se vratila, a jedino što nemaju jeste faktor rizika za nastanak infarkta ili moždanog udara!

Lari King

Voditelj Lari King odnedavno ima svoju emisiju na ruskoj televizijskoj stanici RT. U svojoj pedesetšestogodišnjoj karijeri uradio je na stotine intervjua, a činjenica da je potpuno predan poslu koštala ga je zdravlja, pa je tako pre skoro deset godina doživeo infarkt. Od tada puno pažnje posvećuje svom zdravlju i pokušava da nivo stresa maksimalno smanji.

Priredila: Ksenija Konić

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.