Izvor: Luftika.rs, 05.Avg.2023, 18:05

Hoćete li, kada zagusti, probati afričku pljeskavicu od komaraca? (VIDEO)

Da li biste probali jednu gurmansku pljeskavicu od komaraca?
Možda ste surfujući internetom već naleteli na video pod nazivom „Mosquito Burgers from Africa“.
Ovaj video prvi put je objavljen 2012. godine, ali s vremena na vreme ponovo ispliva na površinu internet okeana zahvaljujući svojoj bizarnoj temi.
U njemu se, naime, prikazuje pravljenje pljeskavica od komaraca prenosi 021.rs pisanje portala Index.
Izvor proteina Komentari i priče koje prate ovaj video tvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kako su pljeskavice od komaraca nekoliko puta bogatije belančevinama od onih tradicionalnih goveđih.
S obzirom na situaciju s glađu u Africi, ne čudi što je ova tema izazvala veliko zanimanje, a burger od komaraca postao neobičan heroj priče.
Ali postavlja se pitanje – da li su to stvarno komarci u videu ili se radi o nečemu drugom?
Prema onome što se tvrdi na internetu, stanovnici regije jezera Viktorija u Africi svake godine ulove stotine hiljade komaraca, pretvore ih u pljeskavice i ispeku.
Ove pljeskavice navodno ukusom podsećaju na ribu, a postale su neizostavan izvor proteina za stanovnike ovog područja.
Mušice ili komarci? Nakon malo istraživanja čini se da pljeskavice od komaraca možda nisu ono što se na prvi pogled čini. Naime, verovatnije je kako se zapravo radi o nečemu što se zove kunga kolač.
Kunga kolač je jelo koje se priprema u regiji Velikih afričkih jezera, posebno u zemljama koje okružuju jezero Malavi. Ali nije od komaraca, već od miliona gusto stisnutih mušica.

S obzirom na to da su komarci poznati prenosnici bolesti, kao što su malarija, Zika virus, groznica zapadnog Nila i Denga groznica, ova verzija priče čini se verodostojnijom, iako i dalje prilično bizarnom za naše zapadnjačke standarde ishrane.
I, da, ovi kunga kolači bogati su belančevinama i jestivi, ali verovatno nisu ono što većina nas očekuje kada čuje reč pljeskavica ili burger.
Insekti ponovo postali glavna zvezda na jelovnicima japanskih restorana (VIDEO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.