Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za novorođene bebe

Izvor: Luftika.rs, 22.Mar.2023, 14:10

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za novorođene bebe

BSŽ (BCG) vakcina protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
Naime, od strane koordinatora za opoziv, 15. marta ove godine, zahtevano je hitno povlačenje BSŽ vakcine zbog „sumnje u kvalitet proizvoda, odnosno potencijalnog odstupanja broja živih, atenuisanih bakterija Bacillus >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Calmette-Guerin, u odnosu na deklarisani“, kako se navodi u dokumentu u koji je redakcija Nova.rs imala uvid.
„Zaustaviti isporuku i korišćenje navedenog proizvoda“, stoji u dokumentu.
Foto: Privatna arhiva Ove vakcine su do leta 2022. navodno aplikovane deci, iz proizvodnje u pogonu Instituta „Torlak“, međutim u oktobru prošle godine javnost je obaveštena da su novorođenčad umesto ove vakcine, primala bugarsku vakcinu, tačnije samo fiziološki rastvor. Razlog je bilo pogrešno dato uputstvo za korišćenje, a potom se ispostavilo da od jula meseca deca ne primaju „domaću“, već bugarsku vakcinu, koju je Torlak u vreme kada je Institutom rukovodila doktorka Vera Stoiljković, poručio iz ove susedne države.
U međuvremenu je očigledno ponovo Torlakov pogon počeo sa proizvodnjom, da bi je sada konačno povukli zbog neefikasnosti i sumnje u kvalitet. Nije poznato da li su, i koliko je beba, primilo vakcinu koja je sada proglašena neefikasnom.
Podsetimo, krajem oktobra 2022. ministarka zdravlja Danica Grujičić obavestila je javnost da je u GAK „Narodni front“, 600 beba umesto BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor, a slučaj je preuzelo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.
– U tom fiziološkom rastvoru nije bilo nikakvih materija, deca su bezbedna. Nije se zakasnilo s vakcinacijom, budući da do 12. meseca može da se primi vakcina – izjavila je tada ministarka Grujičić.
Pogon za BSŽ (BeSeŽe-BCG), u Institutu “Torlak” je najzapušteniji deo ove ustanove, kako su za Nova.rs svedočili zaposleni, a koji je naočigled prethodng rukovodstva i uprave, godinama propadao i sada je jasno da je verovatno otišao u nepovrat.
Na pitanja koja su povodom opoziva BSŽ vakcine poslali Ministarstvu zdravlja, nisu dobili odgovor do zaključenja ovog teksta.
Izvor: Nova

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Miketić: Ministarstvo hitno da uputi inspekciju u 'Torlak'

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Mar.2023

Poslanik stranke Zajedno u Skupštini Srbije, Đorđe Miketić, pozvao je danas Ministarstvo zdravlja da uputi inspekciju u beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" povodom povlačenja jedne serije BCG vakcina za bebe protiv tuberkuloze koje proizvodi taj institut.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.