Izvor: Glas javnosti, 16.Apr.2009, 02:37

Hajdukova jazbina

Hajdukova jazbina

Kao preslikana iz „Doživljaja Toma Sojera“, prostrana, tajnovita, puna skrovitih kanala i prolaza, vodopada, Stopića pećina, istinsko čudo prirode Zlatibora, danas će, uređena i jednim delom osvetljena, po prvi put otvoriti svoje tajne istinskim ljubiteljima prirode. A sama pećina neverovatno je čudo prirode, pa se već na prvi pogled ne zna je li više impozantna i zanimljiva, da li više privlači svojim ogromnim dvoranama, nestvarno lepim „bigrenim kadama“ ili svojom misterioznošću...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Prepričavaju odavno, okolo po Sirogojnu i Rožanstvu, kako je čuveni hajduk iz ovih krajeva Pane Stopić, u svoje vreme iz njenih kanala i prolaza provirivao i mamio poteru na sebe, a potera mu ne bi mogla ništa... Dok rukom o ruku, Pane bi nestao u nekom od prolaza, a onda koji minut kasnije izviro iz drugog, na četrdeset ili pedeset metara visine... Odozgo iz stena... Potera je odozdo mogla samo da ga gleda...

- Jedno je samo istina, Stopića pećina nikoga ne ostavlja ravnodušnim - kaže Dušan Obradović, rodom iz susedne Trnave, koji kao nadzornik radi u pećini.

Doskora, dublje u Stopića pećinu mogli su samo oni najodvažniji, sa opremom i sa dobrim svetiljkama. Proteklih meseci, trudom i novcem ljudi iz SO Čajetina i Turističke organizacije Zlatibora, urađena je prilazna staza do pećine, sama pećina je osvetljena do dubine od nekih tristo-četristo metara, u pećini je uređeno 280 metara staze za posetioce.

Već prva, ulazna dvorana u pećinu, iza otvora širokog oko 35 i visokog dvadesetak metara, svojom veličinom, stotinama stalaktita koji vise sa kamenog stropa, sa tridesetak metara visine, otvara priču o jednoj od najznamenitijih pećina u Srbiji. Iza te prve dvorane sledi druga, ništa manje lepa, a posle nekoliko desetina metara pogled puca na istinsko, rečima teško opisivo čudo prirode - bigrene kade, koje su u ovoj pećini nastajale milionima godina taloženjem krečnjaka i koje se svojom veličinom izdvajaju od onih u drugim pećinama... Iz desetina, stotina manjih i većih kada, a jedna od njih duboka je čitavih sedam metara, voda se u neverovatnom spletu, igri boja, senki, svetla preliva od jedne od druge kamene posude...

- Planirano je da se levo od kada uz stenu napravi jedna platforma s koje bi posetioci mogli da vide kade i svu njihovu lepotu, a da istovremeno te kade ostanu apsolutno zaštićene - kaže nadzornik Obradović.

Iza bigrenih kada ispitano je još oko 600 metara kanala i prolaza, ali tamo se zasada može samo sa speleološkom opremom.

- Naspram bigrenih kada je kamena skulptura koju je izvajala priroda i koju zovemo - skamenjena baba. Kad se malo bolje pogleda, mogu se videti glava, oči, nos žene, čiji su lik u kamenu milionima godina vajale tek kapljice vode - priča Obradović.

Malo dalje od skulpture, uz neverovatan huk, iz kamene utrobe stropoštava se pravi, žestoki vodopad visok desetak metara koji će tek sada, kada je osvetljen, sinuti svom svojom lepotom...

- Od ovog vodopada, kanalom, prolazima, može se doći do sela Trnava... Zanimljivo je i da ovaj tok vode i onaj koji silazi do bigrenih kada nemaju nikakve veze - kaže Obradović.

Na svodu dvorane dana nalaze se otvori, „vigledi“ kroz kojih se iz sred pećine vidi nebo.

Stopića pećina nalazi se na nekoliko stotina metara od puta Užice - Sirogojno, nedaleko od sela Rožanstvo. Spada u red rečnih pećina, a kroz nju protiče Trnavski potok. Bez svog najmlađeg sistema dugačka je 1.691 metar. Pećinu čini pet celina - Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala s kadama, Kanal s kadama i Rečni kanal. Veliki vodopad meštani zovu i - izvor života. Uređena i osvetljena pećina je danas jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Zlatiboru. Pećina je spomenik prirode i zaštićeno prirodno dobro prve kategorije.

Nastavak na Glas javnosti...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.