Hadrijanov zid osvetljen sa 500 baklji

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Mar.2010, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hadrijanov zid osvetljen sa 500 baklji

LONDON - Hadrijanov zid, utvrđenje koje je na teritoriji današnje Velike Britanije svojevremeno obeležavalo severnu granicu Rimske imperije, ovih dana osvetljen je bakljama celom svojom dužinom.

Dok se spuštala noć, ukupno 500 baklji bilo je upaljeno na svakih 250 metara celom dužinom zida, koji se prostire na 135 kilometara, od Volsenda na severoistoku Engleske do Bovesa na severozapadu i deli britansko ostrvo na dva dela, preneli su strani mediji.

Ovim događajem obeležava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se nedelja britanskog turizma i 1.600. godina od kraja Rimskog carstva na teritoriji današnje Velike Britanije 410. godine.

Zid, koji je uvršćen na Uneskovu listu svetske baštine, podignut je 122. godine po nalogu rimskog cara Hadrijana radi obeležavanja severne granice carstva. To je najstariji antički spomenik u severnoj Evropi.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.